Skip to main content

Καμία συζήτηση για πρόσθετα μέτρα, λέει ο Πεταλωτής

Μέσα στους στόχους του ΠΣΑ βρίσκεται το κυβερνητικό έργο, τόνισε ο εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχουν συζητήσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων.
«Σήμερα, όπως έχει πει κι ο πρωθυπουργός, είμαστε σε θέση να μπορούμε βάσει στοιχείων ελαφρώς να αισιοδοξούμε. Γνωρίζουμε ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 40%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο και τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε ότι «είμαστε μέσα στους στόχους που έχουμε θέσει και συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει και τις αποφάσεις που πήραμε, βλέπουμε το πρόγραμμα να υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, είμαστε μέσα στους στόχους μας και συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει, άρα δεν τίθεται σκέψη και συζήτηση για νέα μέτρα».

Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «η διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης και η οικονομική κρίση που έπληξε την ευάλωτη οικονομία της χώρας μάς έφερε αντιμέτωπους με τον κακό εαυτό της χώρας του παρελθόντος» και πρόσθεσε ότι «κληθήκαμε να λάβουμε εξαιρετικά δύσκολες, επίπονες αλλά και ζωτικής σημασίας κρίσιμες για το μέλλον της χώρας αποφάσεις».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν δίστασε στιγμή να λάβει αυτές τις αποφάσεις, «αψηφώντας αυτό που παραδοσιακά ονομάζουμε πολιτικό κόστος, μπροστά στις προκλήσεις και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση ανοίγει κρίσιμα ζητήματα και αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες που έχουν σχέση με το κράτος, τη διοίκηση και την οικονομία, «που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απλώς κρύψει κάτω από το χαλί».

Για το εάν είναι πλασματική η μείωση του ελλείμματος, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση κάνει τους ελέγχους και δεν υπάρχει κανένα πάγωμα στον ΦΠΑ ως προς την επιστροφή του.

«Δεν μπορούμε όμως χωρίς έλεγχο να επιστρέφουμε τον ΦΠΑ, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς», συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής και ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο, όσον αφορά στις δημόσιες επενδύσεις βάσει του οποίου και προχωράει.

Ερωτηθείς σχετικά με τα έσοδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι υπάρχει αύξηση των εσόδων κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι όλα τα εργαλεία που είχε στο χέρι του το κράτος ήταν ανενεργά, ότι είχαν σταματήσει να λειτουργούν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί μηχανισμούς για τον έλεγχο και την είσπραξη των εισοδημάτων, κατόπιν διερεύνησής τους.

Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία του τριμελούς κλιμακίου, ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι το κλιμάκιο θα κάνει τις επαφές που έχει δρομολογήσει, με σκοπό να συντάξει ενδιάμεση έκθεση για το πού βρισκόμαστε και εάν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις.

«Εμείς έχουμε να προβάλλουμε ότι είμαστε συνεπείς στους στόχους μας και σε κάποιες περιπτώσεις ότι βρισκόμαστε και πιο πάνω από αυτούς, άρα πιστεύουμε ότι η έκθεση αυτή θα επιβεβαιώνει την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας για το οποίο έχουμε δεσμευτεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ZENITH