Skip to main content

Καμμένος ή Θεοδωράκης το δίλημμα Τσίπρα

Μετά τους πανηγυρισμούς για την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο Αλ.Τσίπρας θα κληθεί να επιλέξει με ποιον από τους δύο υποψήφιους μνηστήρες θα συγκυβερνήσει.

Γεγονός πρώτο: O ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια μεγάλη και ιστορική νίκη, και έγινε το πρώτο αριστερό κόμμα που κερδίζει εκλογές σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γεγονός δεύτερο: O ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα, 149-150 έδρες στη νέα Βουλή, άρα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα πρέπει να αναζητήσει εταίρο στα έξι άλλα κόμματα που μπαίνουν στο Κοινοβούλιο.

Εκ των πραγμάτων αποκλείεται οποιαδήποτε συζήτηση με τη Χρυσή Αυγή. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τα κόμματα του μνημονίου, που είναι υπεύθυνα για την κατάσταση της χώρας, δηλαδή τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη, το φλερτ που επιχειρεί τα τελευταία δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ βρίσκει τοίχο από τον Περισσό, που δεν συζητάει καμία συνεργασία, ούτε ψήφο ανοχής, σε μια κυβέρνηση που έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τάσσεται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ. Άρα, οι εν δυνάμει κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Εκεί βρίσκεται το δίλημμα στο οποίο καλείται να απαντήσει από την επομένη της μεγάλης νίκης του ο Αλέξης Τσίπρας: Σταύρος Θεοδωράκης ή Πάνος Καμμένος;

Και τα δύο κόμματα εμφανίζονται διατεθειμένα, υπό όρους βέβαια, να συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδανικό σενάριο θα ήταν ένας κυβερνητικός συνασπισμός και των τριών κομμάτων, που θα είχε πλειοψηφία 178-179 βουλευτών. Όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε επικοινωνία το τελευταίο διάστημα για συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες παρά το ιδεολογικό χάσμα κυρίως σε εθνικά θέματα.

Σήμερα, ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με συνεργάτες του, έλεγε πως θα συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα, ώστε να συζητήσουν το ενδεχόμενο της συνεργασίας, ωστόσο επισήμανε πως όλα είναι ρευστά καθώς σε προσεχή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα θα θέσει βέτο να μην είναι το Ποτάμι στη... συγκυβέρνηση.

«Εμείς δεν συνεργαζόμαστε με κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει και το Ποτάμι» είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, ο κ. Θεοδωράκης έκανε το άνοιγμά του προς τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο επικοινώνησε, και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν μέσα στο επόμενο 48ωρο...

Επομένως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να διαλέξει έναν από τους δύο.

 

ZENITH