Skip to main content

Καμπανάκι ΔΝΤ για τις αμερικανικές τράπεζες

Ο καμπούρης την καμπούρα του δεν την κοιτάει. Έτσι λέει ο σοφός λαός και το ίδιο πιστεύει και για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, το ΔΝΤ τού υπενθυμίζει ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα των
Της Κωνσταντίνας Δημητρούλη

Ο καμπούρης την καμπούρα του δεν την κοιτάει. Έτσι λέει ο σοφός λαός και το ίδιο πιστεύει και για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Πριν από μία εβδομάδα αναλυτές από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού ξεχύθηκαν στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ασκώντας σκληρή κριτική για τη διαδικασία και τα κριτήρια των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών. Για την ακρίβεια ισχυρίζονταν ότι τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η απάντηση ήρθε δια στόματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο και μάλιστα με τον πιο σκληρό τρόπο. Το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει εύθραυστο σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο μάλιστα εκτιμά ότι οι αμερικανικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν έως και 76 δισ. δολάρια σε επιπρόσθετα κεφάλαια. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ δημοσιοποίησε σήμερα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έκθεσής του, τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που πραγματοποίησε σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός αναφέρει παράλληλα ότι διεξήγαγε «stress tests» σε 53 από τις μεγαλύτερες τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να αποδειχθεί πώς θα αντιδρούσαν σε διάφορα οικονομικά σενάρια. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει ανάπτυξη του ΑΕΠ αντίστοιχα με τις προσδοκίες του ΔΝΤ (3,1% φέτος και 2,6% τον επόμενο χρόνο), 12 από τις 53 τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν το κεφάλαιό τους συνολικά κατά 14,2 δισ. δολάρια, προκειμένου το tier 1 να διατηρηθεί στο 6% μέχρι το 2014.

Το ΔΝΤ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι τιμές κατοικίας, τα στεγαστικά δάνεια και η οικονομική ανάπτυξη έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν κρίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εκθέσουν τις τράπεζες σε επιπλέον ζημιές. Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ επισημαίνει ακόμη πως χρειάζονται νέα μέτρα για να στηριχθεί η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Στην έκθεση σημειώνει ακόμα ότι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ «έχει επιβραδύνει με βάση τα ιστορικά πρότυπα», ενώ προσθέτει ότι «παραμένει η αβεβαιότητα στο outlook».

Επιπλέον, το ΔΝΤ αναφέρεται επίσης στην ανάγκη για μια βιώσιμη νομισματική στήριξη για την οικονομία, υποστηρίζοντας την υφιστάμενη στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για χαμηλά επιτόκια και αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς αμερικανικών ομολόγων για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ακόμα ο μεγάλος ασθενής, ο οποίος προς το παρόν παρουσιάζει βελτίωση, εφόσον δέχεται μηχανική υποστήριξη που δεν είναι άλλη από την κρατική βοήθεια. Επομένως, η κρίση χρέους της ΕΕ μπορεί να έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να έχει προκαλέσει συζητήσεις για την αποτελεσματικότητά της, οι οποίες ούτως ή άλλως είχε έρθει η ώρα να γίνουν, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα τελικά εντοπίζεται ακόμα στην πηγή του, δηλαδή στην αμερικανική οικονομία.

ZENITH