Skip to main content

Καμπανάκι Δραγασάκη για τη ρευστότητα, αν δεν βρεθεί λύση

Για επικοινωνιακό πόλεμο και για χρηματοπιστωτική ασφυξία με στόχο την υπαναχώρηση της χώρας έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αναφερόμενος στις δυσκολίες της διαπραγμάτευση

Για επικοινωνιακό πόλεμο και για χρηματοπιστωτική ασφυξία με στόχο την υπαναχώρηση της χώρας έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αναφερόμενος στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

«Αντί να εξειδικεύσουν τη συμφωνία άρχισαν τον επικοινωνιακό πόλεμο. Και αν μέναμε εκεί δεν θα υπήρχε πρόβλημα, όμως άρχισε μια προσπάθεια χρηματοπιστωτικής ασφυξίας με την ελπίδα πως θα υπαναχωρούσαμε όπως και οι προηγούμενοι από εμάς», μιλώντας στην εκπομπή της Έλλης Στάη στον ALPHA. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι θετικό το αποτέλεσμα από τη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες και πως θα γίνει εξειδίκευση της συμφωνίας για να προχωρήσουν τα πράγματα.
 
Για το πρόβλημα ρευστότητας είπε πως υπάρχουν υποχρεώσεις που για να καλυφθούν θα πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία με τους εταίρους. «Από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχουμε πάρει δόση και πληρώνουμε και εμείς και η προηγούμενη κυβέρνηση όλες τις υποχρεώσεις στους εταίρους. Έχουμε μια οικονομία που παίρνει χρήματα για να πληρώνει δάνεια και αυτό δημιουργεί ασφυξία. Πρόβλημα ρευστότητας υπάρχει, έχουμε υποχρεώσεις που για να καλυφθούν θα πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία με τους εταίρους. Θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν εξασφαλιστεί πως όλοι οι θεσμοί και οι φορείς δεν παίξουν το ρόλο τους», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

Για την αξιολόγηση την οποία επανέφερε στο τραπέζι η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ας μας αφήσουν να προχωρήσουμε σε νόμους και να τους αξιολογήσουν. Δεν αφήνουν την κυβέρνηση να κυβερνήσει».

Αναφερόμενος ενδεικτικά στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως συζητήθηκε και στο Euro Working Group είπε πως έγιναν γενικά σχόλια και όχι προτάσεις για αυτό. «Από τη μία δεν μας δίνουν τα χρήματα, από την άλλη δεν μας αφήνουν να νομοθετήσουμε για να μαζέψουμε χρήματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) ήταν κατηγορηματικός. «Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε επιλογή της κυβέρνησης, ούτε δική μου προσωπικά. Στο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το θέμα δεν μας απασχολεί. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαστε έτοιμοι με βάση τη συμφωνία να συζητήσουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις κοστολογημένες. Μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για ποιες αλλαγές και πολιτικές μπορούν να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα.»

Τέλος, μιλώντας για τον Γιάννη Βαρουφάκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως έχει πολύ δύσκολο ρόλο και έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα. «Τον χτυπούν για να αποδομήσουν την κυβέρνηση. Και παπιγιόν να φορούσε τα ίδια θα έλεγαν», ανέφερε, προσθέτοντας πως για τον υπουργό Οικονομικών η μετάβαση από την ακαδημαϊκή καριέρα στην πολιτική έχει κάποιες δυσκολίες

ZENITH