Skip to main content

Καμπανάκι ΕΣΕΕ για τον φορολογικό πληθωρισμό

Στην έμμεση φορολογία αποδίδει τις 4 από τις 5,5 μονάδες του πληθωρισμού η ΕΣΕΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των δεδομένων από την τρόικα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, αποδίδοντας την εκτίναξη του πληθωρισμού στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, τουλάχιστον οι 4 από τις 5,5 μονάδες του πληθωρισμού οφείλονται στην έμμεση φορολόγηση, κάτι που όπως υπογραμμίζει «ακυρώνει τις προσπάθειες του ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά».

Παράλληλα, τονίζει πως είναι επιτακτικός ο επαναπροσδιορισμός από την τρόικα των δεδομένων, βάσει των οποίων τίθενται οι στόχοι του μνημονίου. «Η αύξηση του τιμαρίθμου, ειδικά σε μια περίοδο εκπτώσεων που χαρακτηρίστηκε από μεγάλα ποσοστά μείωσης τιμών, θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους ειδικούς ελεγκτές της Τρόικας, στο βαθμό που η αρχική εκτίμησή τους για 1,9% έχει ήδη τριπλασιαστεί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους εκτίναξε τον πληθωρισμό τον Ιούλιο στο 5,5% και μας γύρισε πίσω 13 χρόνια στα αντίστοιχα επίπεδα του Αυγούστου του 1997», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης, σημειώνοντας ότι τόσο οι «φορολογικές αυξήσεις» που πέρασαν στην αγορά, όσο και αυτές που πρόκειται να επιβαρύνουν τον καταναλωτή μέχρι τέλος του έτους, ακυρώνουν την «ειλικρινή προσπάθεια των εμπόρων να μειώσουν τις τιμές».

Η μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από 0,6% πέρυσι τον Ιούλιο και 2,4% φέτος τον Ιανουάριο, ανήλθε τον Ιούλιο στο 5,5%, συνεχίζει ο κ. Κορκίδης, προειδοποιώντας για περαιτέρω παρενέργειες στην αγορά όπως η αύξηση των λουκέτων, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και η στέρηση του εισοδήματος των καταναλωτών.

Όπως τονίζει επίσης, η προσπάθεια του ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών σε πολλά καταναλωτικά αγαθά απεικονίζεται στους πρόσφατους πίνακες των ετήσιων και μηνιαίων μεταβολών του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής αρχής.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους παραπάνω πίνακες, αρνητικά πρόσημα παρατηρούνται στην ένδυση και υπόδηση με μείωση των τιμών της τάξης του -7,5%, στα διαρκή αγαθά και είδη νοικοκυριού (-2,3%), στα είδη διατροφής - λαχανικά και φρούτα (-2%), ενώ πολλά άλλα βασικά αγαθά έχουν σχεδόν μηδενική μεταβολή.

Οι επιβαρύνσεις στον μέσο πληθωρισμό, κατά την ΕΣΕΕ, οφείλονται στα καύσιμα (39%), τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (16%-19%), στα τέλη κυκλοφορίας (29%), τις μεταφορές (18%), τα ασφάλιστρα (11%), την κινητή τηλεφωνία (10%), λογαριασμούς ΔΕΚΟ (7%), περίθαλψη (7%), την εστίαση (3,5%), τα δίδακτρα (3%) και άλλα αγαθά και υπηρεσίες (4%).

ZENITH