Skip to main content

Καμπανάκι για υποβάθμιση κυπριακής οικονομίας από S&P

Καμπανάκι για την κυπριακή οικονομία κτύπησε η Standard & Poor΄s, θέτοντας υπό επιτήρηση για αρνητική αναθεώρηση την αξιολόγηση Α+ (μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα) του κυπριακού δημοσίου.
Καμπανάκι για την κυπριακή οικονομία κτύπησε η Standard & Poor΄s, η οποία έθεσε υπό επιτήρηση για αρνητική αναθεώρηση την αξιολόγηση Α+ (μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα) του κυπριακού δημοσίου.

Η εκτίμηση για τις μεταβιβάσεις και τη μετατρεψιμότητα της κυπριακής οικονομίας παραμένουν στο ΑΑΑ, όσο και όλων των μελών της ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P εξηγεί ότι η ένταξη της Κύπρου σε καθεστώς επιτήρησης για ενδεχόμενη υποβάθμιση, οφείλεται στην απόρριψη δύο κυβερνητικών προτάσεων για αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Τονίζει πάντως ότι τη βαθμολογία της κυπριακής οικονομίας γενικώς στηρίζουν τα υψηλά επίπεδα εσόδων του δημοσίου σε σχέση με άλλες οικονομίες και το αποδεδειγμένα καλό ιστορικό στη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, δήλωσε ότι στα μάτια των διεθνών οίκων, που αξιολογούν τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, φαίνεται κάποια άρνηση της κυπριακής Βουλής να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση Χριστόφια για οικονομική εξυγίανση.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι μετά τη συνάντησή του με τον οίκο Moody΄s διαπίστωσε πως υπάρχει η εντύπωση ότι η Βουλή είναι πολύ αρνητική και με αυτό τον τρόπο επηρεάζονται και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για εφαρμογή των μέτρων.

Είπε ακόμη ότι πολλά από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση μπορούν με καλή θέληση από τα κόμματα να μελετηθούν.

Ερωτηθείς, αν υπάρχει σχέδιο Β΄ για την οικονομία, ο κ. Σταυράκης είπε πως οποιοδήποτε σχέδιο Β΄ θα πρέπει να αρχίσει από τα μέτρα που υπάρχουν ήδη στο τραπέζι. Αν υπάρχει καλή πίστη από τα κόμματα, πρόσθεσε, τότε τα μέτρα μπορεί να εμπλουτισθούν.

Αναφερόμενος στον ηλεκτρονικό τζόγο και στο ενδεχόμενο φορολόγησής του, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η πολιτική απόφαση είναι να απαγορευθεί γενικότερα.

Με το σημερινό σύστημα, σημείωσε ο Χαρίλαος Σταυράκης, ο ηλεκτρονικός τζόγος είναι νόμιμος γι΄ αυτό και καθημερινά δημιουργούνται ηλεκτρονικά καζίνο σε κάθε γωνιά της Κύπρου.

Με την απαγόρευση του τζόγου, πρόσθεσε, θα κλείσουν τα υποστατικά, η διαφήμιση θα κηρυχθεί απαγορευμένη και ο τζόγος θα περιοριστεί σε κάποια υπόγεια ή λέσχες. Με αυτό τον τρόπο, είπε, θα εξαλείψουμε το 90% του τζόγου.

ZENITH