Skip to main content

Καμπανάκι κινδύνου για βαθιά ύφεση από επιχειρηματίες της Β.Ελλάδας

Χαΐτογλου, Μασούτης και Χαλάτσογλου διαβλέπουν ότι η έλευση του ΔΝΤ σηματοδοτεί δεύτερο πακέτο σκληρών μέτρων, προμηνύει δύσκολες μέρες για την ελληνική επιχειρηματικότητα και καλούν την κυβέρνηση να
Δύσκολες ημέρες και για την ελληνική επιχειρηματικότητα προμηνύει η έλευση εκπροσώπων του μηχανισμού στήριξης από  ΕΕ και  ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώνουν επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα μιλούν στη Voria.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αφοί Χαίτογλου ΑΕ, κ.Αλέκος  Χαΐτογλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μασούτης, κ. Διαμαντής Μασούτης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλευροβιομηχανίας Ι. Χαλάτσογλου &Υιοί ΑΒΕΕ, κ. Δημήτρης Χαλάτσογλου.

Οι επιχειρηματίες διαβλέπουν ότι έρχεται νέο πακέτο σκληρών μέτρων με την εμπλοκή του ΔΝΤ και καταλογίζουν στην κυβέρνηση λανθασμένους χειρισμούς για το ότι δεν αποφεύγουμε την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.

«Το ΔΝΤ προκαλεί φόβο στην κοινωνία και αρνητική ψυχολογία»

Αναλυτικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αφοί Χαΐτογλου, κ. Αλέκος Χαΐτογλου, παραδέχεται ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας καλείται να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας. Κατά τη γνώμη του, «ο επιχειρηματίας οφείλει να διαχειριστεί τη στάση πληρωμών στο εσωτερικό, τα υψηλά επιτόκια εξαιτίας των ελλειμμάτων του δημοσίου και την έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας».

Ο ίδιος δεν βλέπει οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε μείωση των τιμών των προϊόντων, καθώς πιστεύει ότι αυτό καθορίζεται από την ίδια την αγορά. Για τον κ. Χαΐτογλου η έλευση του ΔΝΤ σηματοδοτεί νέο πακέτο σκληρών μέτρων, ενώ αναφέρει ότι το Ταμείο επί της ουσίας αποτελεί άλλοθι για πρόσθετα μέτρα.
 
 Ωστόσο, σχολιάζει αρνητικά το ότι δεν βλέπει να λαμβάνονται και μέτρα για τη βελτίωση του ανταγωνισμού, τις υποδομές, την τεχνογνωσία και για επενδύσεις. Παράμετροι για τις οποίες ο κάθε επιχειρηματίας πρέπει να φροντίζει για την επιχείρησή του.

Θεωρεί ότι για την ελληνική οικονομία δεν έχουν εξασφαλιστεί τα στοιχεία αυτά, καθώς επικρατεί ένας κυκεώνας γραφειοκρατίας και τα μέτρα που ελήφθησαν είναι ανισοβαρή. Μάλιστα, αντί για εξυγίανση του δημοσίου τομέα διαπιστώνει να γίνονται ολοένα και νέες επιτροπές, που τον διευρύνουν.

Για τον αν οι επιχειρήσεις θα ακολουθήσουν την προτροπή του επιτρόπου Όλι Ρεν για μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Χαΐτογλου υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι στη λογική κανενός επιχειρηματία. «Αν κάποια επιχείρηση έχει προβλήματα, τότε πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά περίπτωση και να δοθεί μια ευελιξία στον επιχειρηματία, όσον αφορά τις προσλήψεις, απολύσεις και το ωράριο, ώστε να διευκολυνθεί», σημειώνει.

«Το ΔΝΤ προκαλεί φόβο στην κοινωνία και αρνητική ψυχολογία», σημειώνει και προσθέτει ότι μια κοινωνία δεν πρέπει να λειτουργεί με τον φόβο, γιατί προκαλούνται επιπλέον παρενέργειες. Για τις επιχειρήσεις σημειώνει ότι λειτουργούν χρόνια τώρα σε μη προστατευμένο περιβάλλον και έτσι το ΔΝΤ δεν θα τις επηρεάσει. Ωστόσο θεωρεί ότι τα προβλήματα σε μια οικονομία αντιμετωπίζονται με όρους οικονομίας και όχι πολιτικής, κάτι που δεν βλέπει να εφαρμόζεται.

«Πού είναι τα αναπτυξιακά μέτρα;»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μασούτης κ. Διαμαντής Μασούτης τονίζει ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΕ προκαλεί σε όλο τον κόσμο μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα.

Παραδέχεται ότι το κλίμα είναι βαρύ και η ψυχολογία είναι αρνητική. Τον Απρίλιο μάλιστα είδε σημαντική πτώση -10% στις πωλήσεις της αλυσίδας, που θέλει να πιστεύει ότι οφείλεται στο Πάσχα, έναντι αύξησης 18% το Μάρτιο.

Ο κ. Μασούτης πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα φέρει πρόσθετα νέα μέτρα, ωστόσο τον τρομάζει, όπως τονίζει, το γεγονός ότι βλέπει να αυξάνει η ανεργία και να μην λαμβάνεται κανένα αναπτυξιακό μέτρο, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να απορροφηθούν οι άνεργοι.

 Για το ΔΝΤ πιστεύει ότι δεν ότι καλύτερο θα μπορούσε να τύχει στη χώρα μας και το βλέπει ως αναπόφευκτο κακό, αφού μέχρι τώρα ολιγώρησε η κυβέρνηση και δεν κατάφερε να δώσει λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Εκτιμά μάλιστα ότι τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα από εδώ και πέρα.

Για το αν τάσσεται υπέρ της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα επεσήμανε ότι κανείς επιχειρηματίας δεν το θέλει αυτό το μέτρο, γιατί θα συρρικνωθεί η αγοραστική δύναμη και θα έχει επιπτώσεις σε όλους. Αυτό το αποδέχεται μόνο στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δεν υπάρχει άλλη λύση.

«Ευκαιρία εξυγίανσης του δημοσίου ο μηχανισμός»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλευροβιομηχανίας Ι. Χαλάτσογλου ΑΒΕΕ κ. Δημήτρης Χαλάτσογλου, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από το ΔΝΤ και την ΕΕ ίσως αποτελέσει μια ευκαιρία για να εξυγιανθεί ο σπάταλος δημόσιας τομέας. «Οι πολιτικοί μάς απέδειξαν ότι δεν μπορούν να πάρουν τέτοιες αποφάσεις να κλείσουν τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, να μειώσουν τα ελλείμματα, καταργώντας τις σπατάλες, δεν κατάφεραν να εισπράξουν τους φόρους που έπρεπε το α’ τρίμηνο, άρα ίσως μας σώσει το ΔΝΤ», υπογράμμισε ο κ. Χαλάτσογλου. Οι Έλληνες πολιτικοί, είπε, δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις, αν δεν τους ασκείται πίεση από το εξωτερικό.

Για τις επιχειρήσεις πιστεύει ότι θα είναι δύσκολα τα πράγματα, εκτός αν υπάρξει αναπτυξιακή πολιτική που μέχρι σήμερα δεν είδε. Εκτιμά ότι η ανεργία στη χώρα θα ξεπεράσει το 20% φέτος, καθώς δεν βλέπει να λαμβάνονται αναπτυξιακά μέτρα. Για το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εκτιμά ότι ο δημόσιος θα συμπαρασύρει και τον ιδιωτικό και θα γίνουν μειώσεις μισθών. Θεωρεί ότι είναι αναπόφευκτη η μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς το «πάγωμα» μισθών θεωρείται δεδομένο.

ZENITH