Skip to main content

Καμπανάκι Ψωμιάδη για νέα λουκέτα σε ΜμΕ

Τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων για τη στήριξη της αγοράς και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζήτησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας πως «η αγορά της πόλης στενάζει».
Την ανάγκη άμεσης λήψης διαρθρωτικών μέτρων για τη στήριξη της αγοράς και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζήτησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

«Η αγορά στενάζει. Όταν τα τελευταία 12 χρόνια στο νομό Θεσσαλονίκης 17.000 επιχειρήσεις κλείνουν ή μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος. Κλείνουν καθημερινά μικρές επιχειρήσεις: περίπτερα, φούρνοι, βενζινάδικα, πωλούνται άδειες ταξί. Ακόμη και ο άλλοτε κραταιός κλάδος της οικοδομής έχει βουλιάξει», συνέχισε. «Η χώρα μας έχει παραδοθεί στους λαθρομετανάστες, στους ληστές, στους δολοφόνους, στα κοράκια του ΔΝΤ», είπε. Σχολιάζοντας το ερώτημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;», ο Νομάρχης μίλησε για «αγριότητα σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών και της Θεσσαλονίκης».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας είναι σήμερα οι χειρότεροι της Ευρώπης. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι έχουμε εκχωρήσει τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της χώρας μας στην τρόικα, ενώ θα μπορούσαμε μόνοι μας να βγούμε από το τέλμα και να αναστρέψουμε την κατάσταση», παρατήρησε ο νομάρχης και αναφέρθηκε στις αιματηρές θυσίες στις οποίες υποβάλλουν τους μικρομεσαίους και στο τέλμα που βιώνει η αγορά.

«Μία είναι η πραγματικότητα σήμερα. Ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε θυσίες χωρίς προηγούμενο. Καλές είναι οι θυσίες, όμως δεν υπάρχει προοπτική, δεν υπάρχει μέλλον. Παντού μαυρίλα και έρχεται πολύ σύντομα νέα καταιγίδα μέτρων», υπογράμμισε ο κ. Ψωμιάδης, αναφέροντας ότι «δεν μπορούμε να επιβάλλουμε νέους φόρους όταν δεν υπάρχουν έσοδα. Αν δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά, αν δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχει ελπίδα για το αύριο», ενώ έκανε λόγο για «πτώχευση και κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά και πνευματική, θεσμών και αξιών».

Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στη δεινή οικονομική κατάσταση της Νομαρχίας, που «κινδυνεύει να βάλει λουκέτο», διότι, όπως τόνισε, «τα κυβερνητικά χρήματα για λειτουργικά έξοδα και επενδύσεις έχουν μειωθεί φέτος κατά 35%». «Εδώ και ένα χρόνο η Νομαρχία μας δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ. Δεν ζητάω να μου δώσουν νέα κονδύλια, ζητώ μόνο να μου δώσουν αυτά που χρωστάω», πρόσθεσε. «Χρωστάμε 30 εκατομμύρια ευρώ για σχολεία που πρέπει να παραδοθούν. Φέτος θα πάρουμε 2 εκατομμύρια, όταν πέρσι τέτοια εποχή πήραμε 12 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα για τη σχολική στέγη έχουν βαλτώσει, οι εργολάβοι φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», εξήγησε ο Νομάρχης. «Στη Νομαρχία μας η ανοχή μας έχει εξαντληθεί. Πηγαίνουμε στον Καλλικράτη και τη νέα Περιφέρεια με προίκα χρέη, έλλειψη προσωπικού και αρμοδιοτήτων», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Ψωμιάδης έκανε λόγο για την παντελή απουσία χρηματοδότησης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τον τουρισμό, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΑΘ δεν έλαβε κονδύλια για τουριστική προβολή για το 2009, ενώ το 2010 δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ. Ο Νομάρχης έκανε λόγο για τις μειωμένες επιχορηγήσεις για την κοινωνική πρόνοια, καθώς και την αδυναμία Συλλόγων και Ιδρυμάτων να τις εισπράξουν λόγω του ότι δεν έχουν τη σχετική διαπίστευση.

Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου συμμετείχαν εκπρόσωποι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών-Καπνοπωλών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας.
 
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα που δεν κοστίζουν, αλλά θα ενισχύσουν την αγορά. «Αν δεν ενώσουμε όλοι τις φωνές μας, θα βρούμε ερείπια στην αγορά», τόνισε. Η βασική πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ήταν να αναλάβουν πρωτοβουλία οι φορείς για την εξαγορά μεριδίου σε τράπεζα, ώστε να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ρευστότητα στην αγορά. Ο κ. Φιλιππίδης πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός οργάνου για το συντονισμό των τουριστικών υπηρεσιών, την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, την καταγραφή εμπορικών χώρων και πολυκαταστημάτων, ενώ ζήτησε ενίσχυση της δωρεάν εσωτερικής συγκοινωνίας των περιφερειακών πάρκινγκ γύρω από το εμπορικό κέντρο της πόλης, καθώς και τη δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας για τη διευκόλυνση των καταναλωτών.

«Η αγορά βιώνει το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και ακούγεται και ο επιθανάτιος ρόγχος και των υπολοίπων», υπογράμμισε ο Α΄ Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Βασιλάκης. Ο κ. Βασιλάκης ζήτησε την απαγκίστρωση από τους όρους του μνημονίου, ενώ έκανε λόγο  για ανάγκη αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής αναφορικά με τους φορολογικούς συντελεστές που επιβαρύνουν τους εμπόρους. «Τα αποσπασματικά μέτρα δεν φέρνουν αποτελέσματα. Είναι απλώς ασπιρίνες. Θα μπουν χιλιάδες λουκέτα στα καταστήματα, η ανεργία θα αυξηθεί, θα έχουμε εξαθλιωμένους πολίτες και θα βιώσουμε κοινωνικές εντάσεις», κατέληξε.

Την καθιέρωση σύγχρονου φορολογικού συστήματος για τον καθορισμό της τιμής του τσιγάρου και την αποδέσμευση του ΦΠΑ, ζήτησε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών-Καπνοπωλών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Ιακώβου. «Η κατάσταση έφτασε για μας στο απροχώρητο. Ζούμε ένα τέλμα. Μέχρι πότε θα αφήνουμε τους άλλους να καθορίζουν την τύχη μας», είπε ο κ. Ιακώβου και πρόσθεσε ότι «δεν χρειαζόμαστε κανένα πρότυπο. Πρέπει να φτιάξουμε το δικό μας με γνώμονα τα μοντέλα της Κύπρου και της Αγγλίας, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες του εμπορικού δικαίου και την αρχή της ισότιμης αντιμετώπισης και συμπεριφοράς».

ZENITH