Skip to main content

Καμπανάκι Tρόικας για πληθωρισμό

Προβληματισμένη είναι η τρόικα για τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού, καθώς το μνημόνιο αναφέρει αύξηση κατά 1,9%, όταν ο τιμάριθμος έχει ξεπεράσει ήδη το 5%.
Τον έντονο προβληματισμό για τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο αναφέρεται πως ο πληθωρισμός θα αυξηθείκατά 1,9% το 2010, γεγονός που θεωρείται πλέον αδύνατον δεδομένου ότιτρέχει ήδη με πάνω από 5%.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υπάρχει και από τις δυο πλευρές η αισιοδοξία ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη από ότι περιγράφεται στο μνημόνιο (-2,4%).

Παράλληλα, το κλιμάκιο εξέφρασε την ανησυχία του και για την εκτίναξη του δομικού πληθωρισμού(εκτός τροφίμων-καυσίμων), ο οποίος αυξήθηκε στο 3,6%. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως η παραπάνω εκτόξευση δεν οφείλεται μόνο στις αυξήσεις των φόρων, αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, με την έλλειψη ανταγωνισμού. Αυτή η διαρροή από το ΥΠΟΙΚ  απλώς επιβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να μαίνεται η κόντρα Παπακωνσταντίνου- Κατσέλη για τις αλμυρές τιμές στην αγορά.

Αργότερα οι εκπρόσωποι της τρόικα, αφού θα συναντηθούν με εκπροσώπους του υπουργού οικονομίας, θα έχουν συναντήσεις και στην τράπεζα Ελλάδος και το απόγευμα νέα συνάντηση θα έχουν στον υπουργό οικονομικών.

Αύριο οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το Υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια το υπουργείο οικονομίας για θέματα που έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Μεθαύριο, Τετάρτη, οι εκπρόσωποι της τρόικα θα επισκεφθούν την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, αλλά και το ΙΟΒΕ. Επίσης θα συλλέξουν στοιχεία και από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Tέλος, την Πέμπτη οι εκπρόσωποι τη τρόικα θα επισκεφθούν και πάλι την τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο οικονομικών και το υπουργείο υγείας.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα την Παρασκευή, 18 Ιουνίου, αφού προηγουμένως συλλέξουν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία από Υπουργεία, την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλες τράπεζες.

ZENITH