Skip to main content

Κάμψη 2,3% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο

Υποχώρηση της τάξης του 2,3% σημείωσε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2010, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ παρουσίασε μείωση 0,8% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
Υποχώρηση της τάξης του 2,3% σημείωσε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2010, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ παρουσίασε μείωση 0,8% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η πτώση των επενδύσεων καθώς και η σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης συνέβαλαν στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης. Αντίθετα θετική συμβολή στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ είχε η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν μικρότερη της εκτιμώμενης από τους οικονομολόγους, οι οποίοι προέβλεπαν μείωση 2,7% σε ετήσια βάση και 1,4% σε τριμηνιαία βάση.

Aύξηση 0,5% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη

Ενισχυμένο κατά 0,5% εμφανίστηκε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2010, έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου, ενώ αυξήθηκε 0,2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat .

Τόσο σε μηνιαίο, όσο και σε ετήσιο επίπεδο, τα στοιχεία ήταν ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,1% στο τρίμηνο και 0,4% σε ετήσια βάση.

Πάντως, οι αμφιβολίες για τη συνέχεια της ευρωζώνης εξακολουθούν να υφίστανται, δεδομένων των περικοπών στις δαπάνες και των φορολογικών αυξήσεων που απαιτούνται για να ανακτηθεί η βιωσιμότητα σε αρκετές από τις μεγάλες οικονομίες της περιοχής.

ZENITH