Skip to main content

«Κανένας δεν μας εξωθεί στο ΔΝΤ», τονίζει ο Πεταλωτής

Καμία χώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εξωθεί στο ΔΝΤ ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι η ΑΘήνα ζητεί να αρθούν οι επιφυλάξεις από τους εταίρους στην Ε.Ε.
Καμία χώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εξωθεί στο ΔΝΤ ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, υπογραμμίζοντας ότι η ΑΘήνα ζητεί να αρθούν οι επιφυλάξεις από τους εταίρους στην Ε.Ε. «Θέλουμε η λύση να είναι της Ε.Ε. και προς το παρόν ζητούμε σαφή και ρητή πολιτική στήριξη, ότι η Ελλάδα έχει την εγγύηση της Ε.Ε. για να πέσουν τα spreads».

«Εκείνο το οποίο κάνουμε μέχρι και σήμερα -και θα κάνουμε και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου- είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πλέον δικαιούμαστε και την υποστήριξή τους, αλλά και την κοινοτική αλληλεγγύη. Οι όποιες επιφυλάξεις υπήρχαν -και ήταν δικαιολογημένες ως ένα βαθμό- από χώρες-εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αρθούν, γιατί εμείς πήραμε σκληρές αποφάσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Πήραμε αποφάσεις για θεσμικές αλλαγές τέτοιες που να εγγυώνται ότι το ελληνικό κράτος είναι πλέον ένας αξιόπιστος εταίρος, ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Αρκεί να το κατανοήσουν όλοι οι εταίροι μας και να κατανοήσουν ότι αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας. Είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πρόβλημα της ευρωζώνης. Εμείς θέλουμε να είναι λύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες, αλλά δεν θέλουμε να φύγουμε από το πλαίσιο που θέσαμε, δηλαδή της πολιτικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ερωτηθείς εξάλλου αν συζητείται το ενδεχόμενο ενός μεικτού συστήματος δανειοδότησης (από το ΔΝΤ, αλλά και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης), ο κ. Πεταλωτής απάντησε: «Εμείς αυτό που ζητάμε προς το παρόν είναι σαφή και ρητή πολιτική στήριξη, έτσι ώστε και οι αγορές να πάρουν το μήνυμα ότι πλέον η Ελλάδα είναι χώρα αξιόπιστη ότι η Ελλάδα έχει την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να πέσουν τα spreads και να μπορούμε να δανειστούμε με τον τρόπο που πρέπει να δανειστούμε, όταν χρειαστεί. Από κει και πέρα, μπορούν να εξεταστούν πολλές δυνατότητες. Εμείς, όμως, προς το παρόν θέλουμε να μείνουμε εκεί».

«Εμείς επιμένουμε», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, «όπως και οι υπόλοιποι εταίροι μας, στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης. «Ένας τέτοιος μηχανισμός», επεσήμανε, θα στηρίξει όχι μόνο την Ελλάδα, εάν χρειαστεί, αλλά και οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα» γιατί όπως εκτίμησε, σε λίγο θα υπάρξουν και άλλες χώρες που θα ζητούν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί να είναι μόνο μια νομισματική ολοκλήρωση. Πρέπει να έχει ένα σαφές πολιτικό περιεχόμενο. Και σε αυτό το μήκος πρέπει να κινηθεί στην απόφασή της η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής, στις 25 και 26 Μαρτίου», διεμήνυσε ο κ. Πεταλωτής.

ZENITH