Skip to main content

Καπνός οι γιατροι στη Ρουμανία λόγω περικοπών

Περισσότεροι από 6.900 Ρουμάνοι γιατροί έχουν υπογράψει, φέτος, συμβόλαια με εταιρίες στρατολόγησης εργαζομένων για να εργαστούν στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρουμανικής εφημερίδας.
Περισσότεροι από 6.900 Ρουμάνοι γιατροί έχουν υπογράψει, φέτος, συμβόλαια με εταιρίες στρατολόγησης εργαζομένων για να εργαστούν στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρουμανικής εφημερίδας «Ziarul Financiar».

Την τελευταία τριετία, άλλοι 5.000 γιατροί έφυγαν από τη Ρουμανία για να εργαστούν σε άλλες χώρες.

«Φέτος, η κατάσταση είναι πιο δραματική, καθώς περισσότεροι από 6.900 γιατροί έχουν υπογράψει συμβόλαια με τους εργοδότες, συνεπώς γνωρίζουν που ακριβώς πηγαίνουν και παραμένουν σε εκκρεμότητα μόνον ορισμένα, τυπικά ζητήματα.

Όταν η κυβέρνηση περικόπτει κατά 25% τους μισθούς των γιατρών, τους αναγκάζει να φύγουν από τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμάνων Παθολόγων, Βασίλε Ασταραστοάε.

Για να ανατραπεί το φαινόμενο της μετανάστευσης γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, πρώτα απ’ όλα χρειάζεται σημαντική αύξηση των πόρων που διατίθενται για την υγεία, δήλωσε ο πλαστικός χειρουργός Ιοάν Λάσκαρ στην εφημερίδα «Adevarul». «Κατά την άποψή μου οι πόροι για την υγεία πρέπει να αντιστοιχούν στο 7 - 10% του ΑΕΠ.

Πιστεύω ότι με το ποσοστό αυτό θα στηριχθεί οικονομικά το σύστημα.
Επίσης ο τομέας της υγείας πρέπει να συμπεριληφθεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Όσο αυτό δεν γίνεται, δεν νομίζω ότι θα έχουμε πιθανότητες ανάπτυξης του τομέα της υγείας, καθώς το κόστος της σύγχρονης ιατρικής είναι εξαιρετικά υψηλό.

Οι γιατροί δεν μπορούν να συμφωνούν να εργάζονται μόνον με ένα στηθοσκόπιο και ένα πιεσόμετρο, όπως γινόταν πριν από 45 χρόνια», δήλωσε ο κ. Λάσκαρ.

ZENITH