Skip to main content

«Καπνός» τα σχέδια της ΑΤΕ για τη ΣΕΚΑΠ

Το πλάνο της τράπεζας, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία, καθώς κρίθηκε πως αποτελεί «όχημα» για την εκχώρηση της συνεταιριστικής βιομηχανίας σε ιδιώτες, συνάντησε την καθολική αντί
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμφθηκε η πρόταση της ATEbank για τη θυγατρική της ΣΕΚΑΠ, που προέβλεπε μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 9,9 εκ. ευρώ με μείωση ονομαστικής της τιμής σε 0,30 ευρώ και συμψηφισμό ζημιών και κατόπιν αύξησή του κεφαλαίου κατά 5 εκ. ευρώ με έκδοση περίπου 16,6 εκ. νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ, έκαστη.

Το συγκεκριμένο πλάνο της τράπεζας, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία, καθώς κρίθηκε πως αποτελεί το «όχημα» για την εκχώρηση της συνεταιριστικής βιομηχανίας σε ιδιώτες –αφού ανάλογη τακτική ακολούθησε η ΑΤΕ και με τις ΣΕΒΑΘ, Ροδόπη και ΣΕΠΕΚ- συνάντησε την καθολική αντίθεση των υπόλοιπων μετόχων και τελικώς απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το βάρος της διοίκησης, πλέον, πέφτει στο «νοικοκύρεμα» των οικονομικών της επιχείρησης, η οποία, όπως επισημάνθηκε μετά το πέρας της εξ αναβολής ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΣΕΚΑΠ, στις 29 Ιουλίου, βρίσκεται σε δύσκολη θέση και μεταξύ άλλων χρειάζεται και ζεστό ρευστό.

Με βάση στοιχεία του αναμορφωμένου ισολογισμού που παρουσίασε η καινούρια διοίκηση της συνεταιριστικής σιγαρετοβιομηχανίας, οι επισφαλείς απαιτήσεις της ΣΕΚΑΠ ανέρχονται σε περίπου 10 εκ. ευρώ, ένα ποσό της τάξεως των 12-14 εκ. ευρώ αφορά σε θυγατρικές του εξωτερικού, που χαρακτηρίζονται «φαντάσματα», ενώ υπάρχουν και υλικά στα αζήτητα τα οποία κοστολογούνται σε 3,5 εκ. ευρώ.

Πωλήσεις εξωτερικού

Το βασικότερο πρόβλημα, κατά τον πρόεδρο της επιχείρησης, κ. Πράτσο, ωστόσο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πενταετίας που προηγήθηκε οι πωλήσεις εξωτερικού κατέγραψαν συνολική υποχώρηση σε ποσοστό 38%. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Αλβανίας, η οποία ήταν μια από τις πιο δυναμικές αγορές για τη ΣΕΚΑΠ και τώρα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, είναι νεκρή. «Η νέα διοίκηση επιχειρεί άμεση αναδιάρθρωση των οικονομικών της εταιρείας, τόνωσή της με φρέσκο, αλλά και εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό και επειγόντως κεφάλαια για να ενισχυθεί η ρευστότητα της και να αντεπεξέλθει στον σκληρό ανταγωνισμό που έχει η αγορά των τσιγάρων», είπε ο κ. Πράτσος, δείχνοντας τους μετόχους της βιομηχανίας. Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι στο σχεδιασμό του management είναι η κυκλοφορία νέου σήματος της τσιγαροβιομηχανίας από το Σεπτέμβριο.

Αιχμές

Δεν έλειψαν, πάντως και οι αιχμές κατά της προηγούμενης διοίκησης και όχι μόνο. «Δίνουμε την μάχη για να βγει η ΣΕΚΑΠ από το αδιέξοδο που έχε περιέλθει από το 2005 και μετά», τόνισε ο κ. Πράτσος παρόντος του αντιπροέδρου κ. Μανώλη Εγγλεζάκη και έκανε λόγο για κακοδιαχείριση της ΣΕΚΑΠ επί διοίκησης Παππά καθώς επίσης και για ευθύνες πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη βιομηχανία για πολιτικά ρουσφέτια, με αθρόες προσλήψεις.

ZENITH