Skip to main content

Καραμανλής και Παπανδρέου ήξεραν υποστηρίζουν οι πολίτες

Ευθύνες τόσο στον Κώστα Καραμανλή όσο και στο Γιώργο Παπανδρέου προσάπτουν οι πολίτες για το οικονομικό τέλμα και την προσφυγή στο ΔΝΤ, ενώ στην πλειοψηφία τους ασπάζονται την άποψη ότι θα επιβληθούν
Ευθύνες τόσο στον Κώστα Καραμανλή όσο και στο Γιώργο Παπανδρέου προσάπτουν οι πολίτες για το οικονομικό τέλμα και την προσφυγή στο ΔΝΤ, ενώ στην πλειοψηφία τους ασπάζονται την άποψη ότι θα επιβληθούν ακραία μέτρα λιτότητας.

Σύμφωνα με δημσκόπηση της Alco για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το 85% των πολιτών πιστεύει ότι ο Κώστας Καραμανλής γνώριζε τη δεινή κατάσταση της οικονομίας και για αυτό αποχώρησε. Το 65% υποστηρίζει πως και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε γνώση του προβλήματος.

Όπως υποστηρίζει το 28,2% των ερωτηθέντων, οι επιλογές του πρωθυπορυγού μετά την ανάληψη της εξουσίας ήταν λάθος και σύμφωνα με το 37,3% ήταν καθυστερημένες. Το 64,5% λέει όχι στη μείωση μισθών και συντάξεων.

Εξάλλου, την άποψη ότι το ΔΝΤ θα επιβάλλει ακραία μέτρα λιτότητας και θα αυξήσει την ανεργία ασπάζεται το 62,9% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εταιρείας Rass, για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Παρόν», η οποία μάλιστα διεξήχθη πριν την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Παράλληλα, μόλις το 26,2% πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα βάλει τάξη στη χώρα, σταματώντας την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και εξαναγκάζοντας το πολιτικό σύστημα να κάνει όσα έπρεπε να είχε ήδη κάνει.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, το 31,4% εξέφρασαν την πρόθεση να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ το 22,7%, ΚΚΕ το 7,9%, ΛΑΟΣ το 4,7%, ΣΥΡΙΖΑ το 4,5% και Οικολόγους Πράσινους το 3,3%.  Άλλο κόμμα θα ψήφιζε το 2,2%, άκυρο-λευκό το 3,9%, ενώ το ποσοστό της «αδιευκρίνιστης ψήφου» ανήλθε στο 19,4%.

ZENITH