Skip to main content

Καραμούζης: Ζούμε σε συνθήκες πολέμου

Ο πρόεδρος της Eurobank κρούει από τη Θεσσαλονίκη καμπανάκι κινδύνου: «Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλο την απειλή του Grexit» - «Ιστορικό λάθος να πάμε σε ακραίες επιλογές» - «Οι εταίροι να σεβα

Καμπανάκι για την κατεπείγουσα ανάγκη η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους να κλείσει το ταχύτερο δυνατό με οριστική συμφωνία έκρουσε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, μιλώντας από το βήμα του 1oυ Eurobank Greek Exports Convention in Thessaniki.

Όπως τόνισε το έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, η σημερινή κατάσταση αβεβαιότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, γιατί τραυματίζει καθημερινά τα τελευταία ζωντανά κύτταρα στην οικονομία και την κοινωνία, υπονομεύοντας και ναρκοθετώντας καίρια τις βασικές οικονομικές λειτουργίες και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.  

«Είναι η ώρα κρίσιμων αποφάσεων για όλους μας, αλλά κυρίως για τη κυβέρνηση. Αποφάσεις που θα διαμορφώσουν καθοριστικά τις προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τη μόνιμη απειλή του Grexit, ή του Graccident να επικρέμεται συνεχώς πάνω από τα κεφάλια μας», είπε ο κ.Καραμούζης και εκτίμησε ότι καμία πλευρά δεν επιδιώκει σήμερα τη ρήξη και τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, η κυβέρνηση οφείλει το συντομότερο, να καταλήξει σε έναν αξιοπρεπή και  αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ομαλοποίησης της οικονομικής ζωής και να απομακρυνθούμε από τις συνθήκες πολέμου που ζει σήμερα ο ελληνικός λαός. «Να κάνουμε τώρα ένα βήμα πίσω, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις δύο σημαντικών βημάτων μπροστά, για όλους μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές και οικονομίες είναι σήμερα ιδανικές και θα ήταν λάθος, μόνοι εμείς από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, να μην τις αξιοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατόν. Απαιτείται χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο και  αξιόπιστο ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας με στόχους, δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα , το δικό μας υπεύθυνο σχέδιο εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην ανάπτυξη και την προοπτική», είπε ο πρόεδρος της Eurobank και πρόσθεσε:

«Προσδοκούμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θ’ ακολουθήσουν ηπιότερη στάση, αναγνωρίζοντας ότι έχουμε υλοποιήσει σκληρές προσαρμογές με μεγάλο κοινωνικό κόστος, δείχνοντας σεβασμό & εκτίμηση στις θυσίες μιας χώρας. Η επίτευξη συμφωνίας θα οδηγήσει σε ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημαντική επιστροφή της ρευστότητας και των καταθέσεων, σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές και έντονα θετική αύξηση τιμών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Θα ήταν ιστορικό λάθος να ωθήσουμε τα πράγματα σε ακραίες επιλογές, με επικίνδυνες και μη μετρήσιμες σήμερα επιπτώσεις. Η συμφωνία για την υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος, σε συνδυασμό με τη θετική διεθνή συγκυρία, θα δώσει οριστικό τέλος στις ζημιογόνες και επικίνδυνες συζητήσεις για πιθανότητα Grexit ή Graccidenrt, επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος και ριζική γεωπολιτική επανατοποθέτηση της Ελλάδος».

Όπως είπε ο κ.Καραμούζης, η ανεξαρτησία από τις απαιτήσεις και τις ενίοτε υπερβολικές ή και προσβλητικές παρεμβάσεις των επίσημων  πιστωτών, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επιστροφής της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αντλώντας ρευστότητα και πόρους από την απρόσωπη πλεονάζουσα διεθνή αποταμίευση, που προϋποθέτει για τη διαθεσιμότητά της, μόνο την εφαρμογή αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών σταθερότητας και ανάπτυξης και φερέγγυων συμπεριφορών της δικής μας επιλογής.

Κατά τον πρόεδρο της Eurobank, η επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη απαιτεί σημαντική προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων, σημαντική αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και των επενδύσεων στις υποδομές, ολόπλευρη και σταθερή αύξηση της εξωτερικής ζήτησης, επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην ομαλότητα, και εφαρμογή με συνέπεια ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου που θα στοχεύει στο να βελτιώνει καθημερινά την εμπιστοσύνη των πολιτών, των εταίρων και των αγορών στις προοπτικές της χώρας.


Από τη δική του πλευρά, αναφερόμενος στις κινήσεις της τράπεζας για τη στήριξη της εξωστρέφειας και των εξαγωγικών δραστηριοτήτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank  κ. Φωκίων  Καραβίας επισήμανε ότι «οι μακροοικονομικές προκλήσεις, όσο μεγάλες κι αν είναι, παραμένουν συγκυριακές. Διατηρώ τη βεβαιότητα», είπε, «πως βρισκόμαστε σε τροχιά λύσης. Ίσως η διαδρομή να επιφυλάσσει μερικές ακόμη αναταράξεις, αλλά προσβλέπω με βεβαιότητα στη θετική κατάληξη και εκτιμώ ότι αυτή δεν είναι μακριά. Θετική κατάληξη σημαίνει ότι η χώρα θα παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, αίτημα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα μας έχει ήδη διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης».

Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε ο κ. Καραβίας, «η δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η ελληνική οικονομία είναι ισχυρότερη από ό, τι γενικά πιστεύεται. Δεν το λέω συμβατικά και δεν το λέω μόνον εγώ. Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος μέτοχός μας, η Fairfax Financial Holdings, και ο Prem Watsa, που έχουμε την τιμή να είναι δίπλα μας, με τη μοναδική εμπειρία και τη διεθνή περιωπή του, και να μας στηρίζει, έκαναν μια σημαντική κίνηση τις προηγούμενες ημέρες. Αύξησαν σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank. Αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης κορυφαίων μακροπρόθεσμων επενδυτών στην Τράπεζα, στη διοίκηση και τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό, αλλά και στη θετική προοπτική της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού μέσα στην ευρωζώνη. Η άρση της αβεβαιότητας θα ανοίξει μεγάλες δυνατότητες για την αξιοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων που υπάρχουν, αλλά σχολάζουν ή υποαποδίδουν. Δέσμευσή μου είναι ότι η Eurobank θα βρεθεί δίπλα σε αυτές τις δυνάμεις της δημιουργίας και της ανάπτυξης.»

Λουφάκης: Να κλείσει γρήγορα η συμφωνία

Κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ Κυριάκος Λουφάκης ανέφερε ότι «η ρευστότητα είναι στο ελάχιστο. Το γεγονός ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας εξυπηρετούνται με τις ίδιες δυνάμεις σημαίνει ότι η ρευστότητα αντλείται ουσιαστικά από την ιδιωτική οικονομία και συσσωρεύονται περαιτέρω οι οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Η αξιοπιστία της χώρας μας και των επιχειρήσεών της στο εξωτερικό πλήττεται. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις ελληνικές εξαγωγές. Οι προσπάθειες για μείωση του μη μισθολογικού κόστους και του κόστους ενέργειας καθώς και για διευκόλυνση των διαδικασιών διεθνούς εμπορίου σε συνδυασμό με την υποτίμηση του ευρώ συνθέτουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό ή, με άλλα λόγια, μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί. Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα της σκληρής διαπραγμάτευσης και, όπως όλοι οι Έλληνες, στηρίζουμε την Κυβέρνησή μας σε αυτό. Οι διαδικασίες όμως θα πρέπει να επιταχυνθούν και να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, ώστε να διασφαλισθεί ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική επιχείρηση για να επιβιώσει θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα δύο βασικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα: 1) Τη γεωγραφική της θέση και την ενδοχώρα, 2) Το άριστα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό (επιστήμονες και μηχανικοί).»

Στο συνέδριο έγινε και παρουσίαση πολυπρισματικής έρευνας για τις ελληνικές εξαγωγές και την εξωστρέφεια, που εκπονήθηκε από ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον δρα Πλάτωνα Μονοκρούσο, Επικεφαλής Οικονομολόγο της Eurobank. Ο δρ. Πλάτων Μονοκρούσος υπογράμμισε ότι η διαχρονική εξέλιξη των εξαγωγών της Ελλάδας,  επιβεβαιώνει υστέρηση σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, κάποιες εκ των οποίων εισήλθαν σε πρόγραμμα προσαρμογής μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου αναπτύχθηκε το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός εξαγωγικός  κλάδος  και παρουσιάστηκε  μια σειρά προτάσεων πολιτικής για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας._

ZENITH