Skip to main content

«Καρφωμένα» στις Βρυξέλλες, γκισέ και ΑΤΜ

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή, κομβική συνεδρίαση του Eurogroup είναι στο σύνολο του το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Με το βλέμμα καρφωμένο στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι αυτή τη στιγμή στο σύνολο του το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο λόγος είναι κάτι παραπάνω από προφανής: Από τη στιγμή που η επέκταση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, που εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή «δύσκολη» συνεδρίαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), είναι μόλις 3,3 δις ευρώ, τα περιθώρια που υπάρχουν είναι πολύ στενά. Κι αυτό γιατί αυτά τα χρήματα αρκούν για να ανταπεξέλθει στο σύστημα μόνο στις αμέσως επόμενες δύσκολες μέρες. 
 
Η αγωνία αυξάνει ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης κρίσιμης συνεδρίασης ακούστηκαν και φωνές κατά της νέας επέκτασης (σσ από τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη) ενώ είχε προηγηθεί η «προειδοποιητική» παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στην Ελλάδα ιδιαιτέρως επιβαρυμένη. 
 
Για την ιστορία, και όχι μόνο, η επόμενη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 4 Μαρτίου. Αν πάντως απόψε κλείσει κατά θετικό τρόπο η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα στο Eurogroup, τότε είναι πιθανό και η ΕΚΤ να ανακαλέσει την απόφαση της να μην δέχεται ελληνικούς τίτλους ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας. Οπότε δεν θα ξαναχρειαστεί και η προσφυγή στον ELA. Σε διαφορετική περίπτωση, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι ακριβώς θα συμβεί.

ZENITH