Skip to main content

Καστανίδης: «Βαθιές τομές» στο σωφρονιστικό σύστημα

Ο κ. Καστανίδης, γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει μέτρα που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των φυλακών, μετά την επίσκεψη του στις φυλακές Διαβατών.
Την ανάγκη να γίνουν βαθιές τομές στο σωφρονιστικό σύστημα της χώραςμας, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και ΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης,μετά την επίσκεψή του στις φυλακές και ενημερώθηκε από τους ίδιους τουςκρατούμενους για τα προβλήματα αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής τους.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την επίσκεψή του στο σωφρονιστικό κατάστημα, ο κ. Καστανίδης,γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει μέτρα που θακινούνται προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των φυλακών. Όπως είπε,ανάμεσα στα μέτρα αυτά, εντάσσεται η προσφορά κοινωφελούς εργασίας ωςεναλλακτικής ποινής.

Ο κ. Καστανίδης επισκέφθηκε τακελιά των κρατουμένων και συνομίλησε μαζί τους. Μάλιστα, μετέφερε τηφράση ενός εξ αυτών ότι «οι άνθρωποι γεννιούνται με πάθος και πεθαίνουναπό λάθος». Σχολιάζοντας ενώπιον των δημοσιογράφων την παραπάνω φράση,ο υπουργός τόνισε: «Ας αποφύγουμε τουλάχιστον τα λάθη».

Σύμφωνα με τον διευθυντή των φυλακών Διαβατών Κώστα Κουβράκη, στοσυγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα βρίσκονται 610 κρατούμενοι εκ τωνοποίων 34 είναι γυναίκες. Οι αλλοδαποί αποτελούν το 45% των κρατουμένωνκαι τη «μερίδα του λέοντος» εξ αυτών κατέχουν Αλβανοί υπήκοοι. Πρόσθεσεδε ότι τα κελιά έχουν σχεδιαστεί να «φιλοξενούν» τέσσερις κρατούμενους,αλλά λόγω του υπερπληθυσμού «στοιβάζονται» δέκα κρατούμενοι ανά κελί.

Ο κ. Καστανίδης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Απόστολο Κατσιφάρα, επισκέφτηκαν τα σωφρονιστικά καταστήματα Διαβατών και Αγίου Στεφάνου Πάτρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταγραφής των συνθηκών στις φυλακές της χώρας.

Ο Χάρης Καστανίδης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθεί τις φυλακές Διαβατών, ενώ ο υφυπουργός, Απόστολος Κατσιφάρας, τις φυλακές Αγίου Στεφάνου.

Υπουργός και υφυπουργός συνοδεύονται από τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων των νομών.

ZENITH