Skip to main content

Κατά κράτος επικράτησαν οι γυναίκες σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και Ήπειρο

Υπερισχύει το γυναικείο φύλλο στις πέντε περιφέρειες του βορειοελλαδικού τόξου και της Θεσσαλίας με αναλογία 4-1. Το who is who των πέντε νέων γενικών γραμματέων.
Κυριαρχούν οι γυναίκες έναντι των ανδρών  στις πέντε περιφέρειες του βορειοελλαδικού τόξου και της Θεσσαλίας με αναλογία 4 έναντι ενός άνδρα. Η δυναμική, του κατ΄ευφημισμόν, αδύναμου φύλλου αναγνωρίζεται έστω σε επίπεδο περιφέρειας. Χθες διορίστηκαν οι νέοι γενικοί γραμματείς των 13 Περιφερειών από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση και το θετικό είναι ότι  στο σύνολο της χώρας υπερισχύουν και πάλι οι γυναίκες, που είναι επτά έναντι έξι  ανδρών περιφερειαρχών.

Στο Βορειοελλαδικό τόξο οι νέοι περιφερειάρχες είναι:
-Στην Κεντρική Μακεδονία, Μαρία Λιονή.
-Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Θεοδώρα Κόκλα.
-Στην Δυτική Μακεδονία ο μοναδικός άνδρας, Γιώργος Κίρκος.
-Στη Θεσσαλία, Πόπη Γερακούδη.
-Στην Ήπειρο, Δήμητρα Γεωργακοπούλου.

Το who is who των πέντε νέων περιφερειαρχών

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Μαρία Λιονή

 H νέα περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, γεννήθηκε στον Ορχομενό Βιοωτίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Είναι παντρεμένη με το Χρήστο Λιονή, Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και έχουν δύο παιδιά, την Ευγενία, ερευνήτρια στη φαρμακολογία και το Δημήτρη, φοιτητή της στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1983 ασκεί μάχιμη δικηγορία στο Ρέθυμνο και είναι δικηγόρος παρ΄Εφέταις. Το 1986 εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος στο δήμο Ρεθύμνου και από το 1987 έως το 1990 διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου. Το 1994 εκλέχθηκε Νομαρχιακή Σύμβουλος και από το 1995 έως το 1997 διετέλεσε Αναπληρωτής Νομάρχης Ρεθύμνου. Ως πρόεδρος της Γ΄Νομαρχιακής Επιτροπής ασχολήθηκε με θέματα Παιδείας και πολιτισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου κατά των Ναρκωτικών που ίδρυσε το Κέντρο Φιλίας και Πρόληψης, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος της περίοδο 1991 - 1993. Είναι Αν. Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Κρήτης.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Θεοδώρα Κόκλα

Η γγ της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεοδώρα Κόκλα, είναι  διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική διαχείριση. Είναι πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (Κ.Ε.Δ.Ε.) και μέλος της Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας Γυναικών Ελλάδας – Τουρκίας –  Κύπρου (WINPEACE).  Ιδρυτικό μέλος και για μία δεκαετία μέλος του ΔΣ και υπεύθυνη διεθνών σχέσεων της Ένωσης Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών (Ε.Δ.Ε.Μ.). Μέλος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών και υπεύθυνη για την περίοδο 1999-2002 του σχεδιασμού και συντονισμού των δράσεών του. Την τελευταία διετία ασχολήθηκε με θέματα παιδείας ως συνεργάτης της Θάλειας Δραγώνα, Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και γραμματέα του τομέα παιδείας. Διετέλεσε Διευθύντρια του γραφείου Αθηνών της προέδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και  Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννας Καραμάνου, και στην πρώτη περίοδο της θητείας της Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος, περιφερειακής ανάπτυξης και ίσων ευκαιριών γυναικών και ανδρών.
Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος μηχανικός σε εξειδικευμένα βιομηχανικά έργα και έργα προστασίας περιβάλλοντος, ενώ για μία δεκαετία απασχολήθηκε στο Τμήμα Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΚΥΔΕΠ (Κοινοπραξία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών), με αντικείμενο έργα αγροτικής βιομηχανίας και επιλιμένιων εγκαταστάσεων.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Γεώργιος Κίρκος

Ο νέος γγ της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κίρκος γεννήθηκε στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Είναι γιατρός ορθοπεδικός, παντρεμένος με την Παρασκευή Αντωνιάδου και έχουν έναν γιο και μια κόρη. Εξελέγη βουλευτής της Β΄Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1993, του 1996 και του 2000 και ασχολήθηκε με ζητήματα που αφορούσαν στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, υγείας και πρόνοιας, μεταφορών και τις σχέσεις της χώρας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Στις εθνικές εκλογές του 2007 ήταν πρώτος επιλαχών. Ασχολήθηκε και είναι μέλος πολιτιστικών και αθλητικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων με δράση εντός και εκτός Ελλάδας με τελευταία τη συμμετοχή του σε ομάδα Ιατρικής Βοήθειας κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γάζα (2009).

Περιφέρεια Θεσσαλίας:
Πόπη Γερακούδη

Η νέα περιφερειάρχης Θεσσαλίας κυρία Καλλιόπη Γερακούδη γεννήθηκε στο χωριό Ραχώνι της Θάσου το 1961 και μένει στην Καβάλα. Εργάζεται στο ΤΕΙ Καβάλας, ως προϊσταμένη του Τμήματος Σπουδαστικής Μέριμνας (κατηγορία Τ.Ε. με βαθμό Α’).  Είναι πτυχιούχος της σχολής Διοίκησης Παραγωγικών Μονάδων του ΤΕΙ Καβάλας. Το 2000 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Στο συνέδριο του 2005 εκλέχθηκε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου επανεξελέγη στο Συνέδριο του 2008. Ήταν υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009. Είναι η πρώτη επιλαχούσα βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού Καβάλας. Ήταν παντρεμένη με τον Αντώνη Κωνσταντινίδη, ο οποίος απεβίωσε στις 7 Αυγούστου του 2006. Είναι μητέρα  της Νάνσης, απόφοιτης της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Κώστα, τελειόφοιτου του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου ΑΠΘ και του Δημήτρη, φοιτητή του τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ. Στο ΠΑΣΟΚ εντάχτηκε στην πρώτη μαθητική οργάνωση της Θάσου το 1976 (ΠΑΜΚ).

Περιφέρεια Ηπείρου: Δήμητρα Γεωργακοπούλου

Η Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας με έντονη δραστηριότητα στο νομό Αχαΐας, στα Ιόνια Νησιά, τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές. Είναι παντρεμένη με τον ζωγράφο - αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μπάστα και έχουν ένα γιο, τον Ιωάννη. Ηταν υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα στις εκλογές του 2009. Εκλέγεται στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας από το 1998 έως και σήμερα. Διετέλεσε πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας, 2009, αντινομάρχης μελετών και έργων της νομαρχίας Αχαΐας (2005-2007), πρόεδρος επιτροπής περιβάλλοντος της νομαρχίας Αχαΐας (1998-2002), σύμβουλος στη Νομαρχιακή Επιτροπή Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Ν.Ε.Μ.Ε.Ε (1998-2008).
 Έχει ενεργή συμμετοχή στο ΠΑΣΟΚ από τα μαθητικά της χρόνια. Διετέλεσε πρόεδρος της ΠΑΣΠ σχολής Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. Κ.Α.ΤΕ.Ε. Πάτρας και έχει ενεργή συμμετοχή σε όλα τα πανελλήνια συνέδρια της ΕΓΕ (Ένωση Γυναικών Ελλάδος).

Υπενθυμίζουμε οτι στις υπόλοιπες 8 περιφέρειες  διορίστηκαν οι ακόλουθοι:

-Ηλίας Λιακόπουλος στην Αττική
-Φώτης Χατζημιχάλης στην Πελοπόννησο
-Σοφία Θεολογήτου στο Βόρειο Αιγαίο
-Κώστας Μπρακούτσος στο Νότιο Αιγαίο
-Βάσω Αλεξανδρίδου στα Ιόνια νησιά
-Τάσος Αποστολόπουλος στη Δυτική Ελλάδα
-Κατερίνα Διαμαντοπούλου στη Στερεά Ελλάδα
-Θανάσης Καρούτσος στην Κρήτη.



ZENITH