Skip to main content

Κατά της προσφυγής της Ελλάδος στο ΔΝΤ ο επόμενος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Αντίθετος με την ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλώνει ο επόμενος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν «
Αντίθετος με την ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δηλώνει ο επόμενος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο Πορτογάλος Βίτορ Κονστάνσιο, υπογραμμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν «τα μέσα» για να βοηθήσουν την Αθήνα.

«Δεν είμαι υπέρ μιας προσφυγής της Ελλάδας σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, όπως νομίζω ότι είπε και ο πρόεδρος (της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ) Τρισέ», δήλωσε ο κ. Κονστάνσιο μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η προσφυγή στο ΔΝΤ ενός μέλους της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να ερμηνευθεί σε διεθνές επίπεδο ως ένδειξη αδυναμίας των θεσμών μας. Και το γεγονός είναι πως δεν βλέπω την ανάγκη», υπογράμμισε.

Κατά τον ίδιο, «έχουμε (οι Ευρωπαίοι) τα μέσα για να δράσουμε οι ίδιοι. Γιατί να εμπλέξουμε άλλους θεσμούς; Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε τις απαντήσεις. Αν είναι απαραίτητη μια βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική στήριξη, η Ευρώπη έχει κατά τη γνώμη μου τα εργαλεία», επέμεινε, αναφέροντας ότι η Ελλάδα «δεν έχει ανάγκη διάσωσης», αλλα μπορεί απλώς να χρειάζεται μια «βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική στήριξη».

Το ΔΝΤ , συνέχισε ο Κονστάνσιο, «κάνει δύο πράγματα. Κατ΄ αρχάς, προσδιορίζει μια σημαντική (δημοσιονομική) προσαρμογή για τη χώρα. Αυτό έχει γίνει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», και στη συνέχεια το ΔΝΤ δανείζει χρήματα, όμως αυτό δεν θα είναι αρκετό για τις ανάγκες της Ελλάδας», εξήγησε.

«Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να λειτουργεί ως καταλύτης, να επιβάλλει προγράμματα σε χώρες, να παρέχει χρήματα και μετά να περιμένει η χώρα αυτή να ξαναβρεί πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Και αυτό είναι κάτι που η Ευρώπη μπορεί να το κάνει», πρόσθεσε.

ZENITH