Skip to main content

Κατά των τραπεζών το Επιμελητήριο Δράμας για το ΤΕΜΠΜΕ

Τα δύο νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ δεν εφαρμόζονται εξαιτίας της αρνητικής στάσης των τραπεζών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας.
Απάντηση στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας του ΥΠΟΙΑΝ,  Αλέξανδρου Φούρλα, σχετικά με την  εφαρμογή των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, δίνει το Επιμελητήριο Δράμας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Κυριάκος Χαρακίδης, τονίζει ότι τα δύο προγράμματα που εξήγγειλε το υπουργείο δεν εφαρμόζονται, «εξαιτίας της  αρνητικής στάσης των τραπεζών, οι οποίες προβάλλουν συνεχώς αδικαιολόγητες προφάσεις στους αιτούντες επιχειρηματίες, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις». 

Μάλιστα, ο κ. Χαρακίδης στην απαντητική επιστολή του παραθέτει ορισμένες από τις προφάσεις των τραπεζών, οι οποίες, μεταξύ άλλων, ισχυρίζονται:

  • Ότι δεν γνωρίζουν ακόμη τη διαδικασία
  • Ότι δεν έχουν λάβει οδηγίες από την κεντρική τους διοίκηση.
  • Ότι δεν δίνουν δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ σε μη πελάτες τους, άσχετα αν δεν δίνουν ούτε και σε αυτούς.
  • Ότι δεν τους ενδιαφέρει να ενταχθούν στη διαδικασία, άσχετα αν συμφώνησαν.
  • Ότι δεν έχουν χρήματα να χορηγήσουν δάνεια τη συγκεκριμένη περίοδο.
  • Ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις εγγυήσεις του δημοσίου.

Στην επιστολή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κατηγορεί το τραπεζικό σύστημα, το οποίος όπως υπογραμμίζει «είναι απέναντι στην πολιτική ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παρότι θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο».

Παράλληλα, προειδοποιεί πως τα δύο αυτά προγράμματα τείνουν να εξελιχθούν σε μια «τραγική φαρσοκωμωδία» και επισημαίνει ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις είχαν εναποθέσει σε αυτά τις ελπίδες τους για ενίσχυση της ρευστότητας.

Καταλήγοντας, ζητά από τον κ. Φούρλα να επιβάλλει την εφαρμογή των προγραμμάτων, καθώς, όπως λέει, «δεν είναι δυνατόν να δίνεται το πακέτο στήριξης των τραπεζών, να δίνονται εγγυήσεις του Δημοσίου, και οι Τράπεζες να μην ενισχύουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων».

Τέλος, σημειώνει πως επιβάλλεται άμεσα δυναμική πολιτική παρέμβαση και όχι απλώς εξαγγελίες και συστάσεις από το υπουργείο προς τις Τράπεζες.

ZENITH