Skip to main content

Κατά του μηχανισμού στήριξης έξι στους δέκα Έλληνες

Αρνητικά κρίνει την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό δανειοδότησης από την EE και το ΔΝΤ, το 60,9% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν σε πανελλαδική δημοσκόπηση.
Αρνητικά κρίνει την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό δανειοδότησης από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το 60,9% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν σε πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας GPO που έγινε για λογαριασμό του Mega.

Παράλληλα, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 70,2% βλέπουν αρνητικά την ανάμειξη του ΔΝΤ στη χώρα μας, έναντι 23,2% που την αντιμετωπίζουν θετικά και 6,6% που δεν εκφέρει άποψη.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες πιστεύουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι συνεπή με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, καθώς το 87,4% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στη σχετική ερώτηση.

Στο ερώτημα «ποιος κυρίως ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας» το 54,3% απαντά (αυθόρμητα) «όλοι μαζί», το 20% «η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ», το 11,8% «οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ» και το 4,1% «η σημερινή κυβέρνηση».

Στο ερώτημα «ποιος είναι καλύτερα για τη χώρα μας να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση», το 31,9% απαντά «η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», το 31% «μια κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ», ενώ το 27% απαντά (αυθόρμητα) «καμία από αυτές».

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 45,5% και ακολουθεί με 26% ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ το 24,6% δηλώνει κανένας.

Για το αν υπάρχει σήμερα κοινωνικός, πολιτικός χώρος για τη δημιουργία νέου κόμματος, το 60,1% δηλώνει «όχι και μάλλον όχι» και το 37,3% «ναι και μάλλον ναι».

Τέλος, στην πρόθεση ψήφου, το 30,6% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την πρόθεση να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, το 21% ΝΔ , ΚΚΕ 8,9%, ΛΑΟΣ 6,9%, ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, Οικολόγοι 1,9%, άλλο κόμμα 2%, άκυρο-λευκό 6,4%, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 19,1%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε, τηλεφωνικά, το διάστημα 22 έως 26 Απριλίου, σε δείγμα 1.400 ατόμων.

ZENITH