Skip to main content

Κατά του προεδρικού υποψηφίου της Μέρκελ οι Γερμανοί

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι προτιμούν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για πρόεδρο απέναντι στον υποψήφιο της Άνγκελας Μέρκελ, σύμφωνα με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, που απ
Οι Γερμανοί ψηφοφόροι προτιμούν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για πρόεδρο -έναν αντικομμουνιστή ακτιβιστή από την Ανατολική Γερμανία- απέναντι στον υποψήφιο της Άνγκελας Μέρκελ, σύμφωνα με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, που αποτελεί ένα νέο πλήγμα για την καγκελάριο.

Από τη δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο Forsa προκύπτει ότι τον Γιόαχιμ Γκάουκ, 70 ετών, που έχει προταθεί για προεδρικό αξίωμα από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους, συγκεντρώνει την προτίμηση του 42% των ερωτηθέντων Γερμανών ψηφοφόρων έναντι του εκλεκτού της καγκελαρίου Μέρκελ, του συντηρητικού Κρίστιαν Βουλφ.

Σε ειδική ψηφοφορία που θα γίνει στις 30 Ιουνίου στο κοινοβούλιο και στην οποία θα λάβουν μέρος βουλευτές από την κάτω βουλή (Mπούντεσταγκ) και αντιπρόσωποι που θα διοριστούν από τα 16 γερμανικά κρατίδια σε ίσο αριθμό, θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της χώρας ύστερα από την αιφνίδια παραίτηση την περασμένη εβδομάδα του Χορστ Κέλερ. Ο τελευταίος παραιτήθηκε επειδή επικρίθηκε για τις δηλώσεις ότι η στρατιωτικές επιχειρήσεις των γερμανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό εξυπηρετούν επίσης οικονομικά συμφέροντα.

Μία αποτυχία της Μέρκελ να προωθήσει τον 50χρονο Βουλφ, πρωθυπουργό του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας, θα θεωρηθεί ευρέως ως μεγάλη ήττα της.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός συντηρητικών και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP)έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά η νίκη δεν είναι βέβαιη και θα επηρεαστεί κυρίως από τις διαθέσεις των μέσων ενημέρωσης και του κόσμου. Ένα πρόσθετο πρόβλημα για την καγκελάριο είναι επίσης το γεγονός ότι οι αντιπρόσωποι που επιλέγονται από τα γερμανικά κρατίδια είναι απρόβλεπτοι καθώς δεν είναι επίσημα ευθυγραμμισμένοι με τα κόμματά τους.

ZENITH