Skip to main content

Καταγγελίες για νοθεία στις τοπικές εκλογές της Ρωσίας

Εκλογικοί παρατηρητές και αντιπολίτευση ανακοίνωσαν ότι σημειώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στη Ρωσία.
Εκλογικοί παρατηρητές και η αντιπολίτευση ανακοίνωσαν ότι σημειώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν σε 76 από τις 83 περιφέρειες της Ρωσίας την Κυριακή και στις οποίες 30 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν κληθεί στις κάλπες για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων τους.

Κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει γίνει λιγότερο δημοκρατική από το Μάιο του 2008 που ο Μεντβέντεφ ανέλαβε την προεδρία και ότι η διεξαγωγή των εκλογών της Κυριακής διαψεύδει διαβεβαιώσεις που είχε δώσει πριν από δύο μήνες ότι «μια νέα εποχή δημοκρατίας αρχίζει».

«Υπήρξαν σημαντικές παραβιάσεις την ημέρα της εκλογών και στην προεκλογική εκστρατεία. Eίχε αποκλειστεί η εγγραφή πάμπολλων υποψηφίων, αφίσες είχαν κατεβεί και σχεδόν κάθε είδος προεκλογικής εκστρατείας είχε μπλοκαριστεί», είπε η Λιλίγια Σιμπάνοβα, επικεφαλής του ανεξάρτητου παρατηρητηρίου των εκλογών Golos.

Στη Μόσχα, το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν αναδεικνύεται νικητής των εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο δημοτικό συμβούλιο.

Μετά την καταμέτρηση του 50,34% των ψηφοδελτίων στη Μόσχα, η «Ενωμένη Ρωσία» απέσπασε το 64,88% των ψήφων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφαξ». Το κομμουνιστικό κόμμα PC έλαβε ποσοστό 13,84%, το υπερεθνικιστικό κόμμα LDPR του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι ποσοστό 6,88% και δεν κατάφερε να περάσει το όριο 7% του απαιτείται για να εκλέξει αντιπροσώπους.

Σύμφωνα με την τοπική εκλογική επιτροπή, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 34,82%, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με 34,75% που ήταν στις προηγούμενες εκλογές το Δεκέμβριο του 2005.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της κατήγγειλε εκτεταμένη νοθεία. «Οι νομικοί του κόμματος ετοιμάζουν καταγγελία προς την εκλογική επιτροπή της Μόσχας», ανακοίνωσε το μοσχοβίτικο σκέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Γιάμπλοκο, το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που παρουσίασε υποψηφίους του σε αυτή την ψηφοφορία και το οποίο έλαβε μόλις το 5,01% των ψήφων.

Το κόμμα διαπίστωσε «τη μαζική άφιξη εκλογέων σε εκλογικά τμήματα που δεν ανταποκρίνονταν στον τόπο κατοικίας τους».

Το κομμουνιστικό κόμμα κατήγγειλε «μαζικές νοθείες» στην κάλπη και παρεμπόδιση του έργου των παρατηρητών.

Η κεντρική εκλογική επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι σχεδόν 6.700 ψηφοφορίες σε τοπικό επίπεδο διεξήχθησαν σε ήρεμο κλίμα και ότι έλαβε ελάχιστα παράπονα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Βλαντίμιρ Τσουρόφ χαρακτήρισε «υστερικές» τις δηλώσεις περί νοθείας που δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο.

«Δεν είναι καν υστερία, είναι μια απόπειρα άσκησης αθέμιτης ηθικής πίεσης στη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων» δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρία-Νοβόστι».

ZENITH