Skip to main content

Καταγγελίες για «σικέ» πρυτανικές εκλογές στο ΠΑΜΑΚ

Καταγγελίες για προβλήματα νομιμότητας και διαφάνειας στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών στο ΠΑΜΑΚ έκανε το υποψήφιο σχήμα «Δύναμη Δημιουργίας»
Καταγγελίες για προβλήματα νομιμότητας και διαφάνειας στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, καθώς και για κλίμα φοβίας με απειλές προς μέλη ΔΕΠ και φοιτητές, έκανε το υποψήφιο σχήμα «Δύναμη Δημιουργίας» με επικεφαλής την καθηγήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Παρούλα Νάσκου - Περράκη.

Το σχήμα, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον αναπληρωτή καθηγητή Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Δημήτρη Καιρίδη, τον καθηγητή Οικονομικών Επιστημών, Λόη Λαμπριανίδη, και τον καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, είναι ένα από τα δύο υποψήφια σχήματα του πανεπιστημίου στις εκλογές, που έχουν οριστεί στις 27 και 28 Μαΐου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα για να παρουσιάσουν τις αρχές και τις θέσεις τους ενόψει των εκλογών, η υποψήφια πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις μίλησαν σαφώς για έναν «κλειστό μηχανισμό εξουσίας» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας –χωρίς απαραίτητα να έχει ιδεολογική αναφορά σε κάποιο κόμμα– το οποίο νέμεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, μετατρέποντάς το σε «μικρομάγαζο» που εξυπηρετεί τα συμφέροντα λίγων.
  
«Τα μηνύματα από την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα είναι ότι το ΠΑ.ΜΑΚ. χρειάζεται αξιοκρατία και λιγότερο παρεϊστική νοοτροπία. Από το διάλογο εισπράξαμε ένα κλίμα φοβίας, κυρίως από τις μικρότερες βαθμίδες καθηγητών, κάτι που απαξιώνει εντελώς την έννοια του πανεπιστημιακού δασκάλου. Ζητούμε επειγόντως διάλογο, αξιοκρατία, διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες», δήλωσε η κ. Περράκη, εκφράζοντας σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο των εκλογών, καθώς οι σημερινές πρυτανικές αρχές δεν έχουν διασφαλίσει τη νομιμότητα.

Συγκεκριμένα, το υποψήφιο σχήμα ανέφερε ότι, αν και οι εκλογές απέχουν μόλις δύο μέρες, δεν έλαβε τους επικυρωμένους εκλογικούς καταλόγους για τους εκλέκτορες, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή –ο ορισμός των μελών της οποίας δεν είναι κοινής αποδοχής– ταυτίζεται, παρανόμως, με την Εφορευτική Επιτροπή του εκλογικού τμήματος ΔΕΠ Θεσσαλονίκης, ενώ προβλέπεται μία εφορευτική επιτροπή για τους 15.000 φοιτητές, που θα πρέπει να ψηφίσουν σε μία κάλπη από τις 11.00 το πρωί έως τις 16.00 το μεσημέρι.

«Ζητάμε τουλάχιστον 6 κάλπες, σε 6 διαφορετικούς χώρους, με 6 διαφορετικές εφορευτικές επιτροπές», δήλωσε ο κ. Λαμπριανίδης, εξηγώντας ότι αυτό θα διασφαλίσει την προσέλευση στην ψηφοφορία των φοιτητών, καθώς από φέτος ψηφίζουν καθολικά και όχι με εκπροσώπους παρατάξεων, και το αδιάβλητο στη διαδικασία.

«Η τήρηση της νομιμότητας θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, όμως δεν έχουμε καμία εγγύηση ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά», είπε ο κ. Καιρίδης και πρόσθεσε ότι η σημερινή πρυτανεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πού και πώς θα γίνουν οι εκλογές, πώς θα ταυτοποιηθούν οι εκλέκτορες φοιτητές, ενώ όρισε παράτυπα μόνο μία εφορευτική επιτροπή για τα τμήματα της Νάουσας και της Έδεσσας.
  
Οι υποψήφιοι, αλλά και παριστάμενοι στη συνέντευξη καθηγητές, αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα περιστατικά απειλητικών τηλεφωνημάτων που δέχτηκαν και αφορούσαν την επαγγελματική τους εξέλιξη, ενώ κατήγγειλαν τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται κάποιοι φοιτητές, αναντίστοιχα με τις επιδόσεις τους στα μαθήματα.

Σε ό,τι αφορά στην ύπαρξη ενιαίου φοιτητικού συλλόγου, το υποψήφιο σχήμα τάχθηκε υπέρ του θεσμικού πλαισίου για λειτουργία Συλλόγων ανά τμήμα.

Για τις θέσεις του, το σχήμα εξέφρασε την ετοιμότητα να διεκδικήσει δυναμικά το κτίριο του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424, προκειμένου να δώσει λύση στο κτιριακό πρόβλημα του πανεπιστημίου, και δεσμεύτηκε σε διαφάνεια, αξιοκρατία και συμμετοχή όλων στη διοίκηση, αλλά και ποιότητα σπουδών με ερευνητική αριστεία και εξωστρέφεια.

ZENITH