Skip to main content

Καταγγελίες κατά του Ισραήλ

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ χαρακτήρισε «απερίσκεπτη» την ισραηλινή πολιτική του αποκλεισμού που έχει επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ χαρακτήρισε «απερίσκεπτη» την ισραηλινή πολιτική του αποκλεισμού που έχει επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας που οδήγησε και στην επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων κατά του «στολίσκου της ελευθερίας» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αποτέλεσμα εννέα ακτιβιστές να σκοτωθούν και όλοι οι υπόλοιποι να φυλακιστούν από το Ισραήλ.

«Ο αποκλεισμός της Γάζας είναι μια πολιτική απερίσκεπτη. Τρέφει τον εξτρεμισμό και τους εξτρεμιστές», δήλωσε ο κ. Μπιλντ σε ομιλία του στο σουηδικό κοινοβούλιο στη διάρκεια συζήτησης για τη στάση που θα υιοθετηθεί έναντι της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

«Η πολιτική του Ισραήλ απαράδεκτη και αντιπαραγωγική έναντι της Γάζας... απομονώνει το Ισραήλ και είναι ταπεινωτική και απορριπτέα από τους αθώους πολίτες», ανέφερε ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας απορρίπτοντας πάντως το αίτημα της αντιπολίτευσης για επιβολή κυρώσεων κατά του εβραϊκού κράτους.

«Εάν η διεθνής κοινότητα δεν θα αντιδράσει τώρα, ο διεθνής νόμος κινδυνεύει να εξελιχθεί πλήρως σε γράμμα κενό», τόνισε από την πλευρά του ο αριστερός βουλευτής Χανς Λίντε.

Ωστόσο ο κ. Μπιλντ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να αφεθεί η κατάσταση να οδηγηθεί προς «μια γενική αντι-ισραηλινή υστερία».

-Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι και της Αγγλίας Ουίλιαμ Χαγκ χαρακτήρισαν σήμερα «απαράδεκτη» την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας καταγγέλλοντας τις απίστευτα δύσκολες συνθήκες της ζωής των κατοίκων της.

«Πρέπει να βρούμε το συντομότερο δυνατόν μια λύση που θα εγγυάται» την ασφάλεια του Ισραήλ «και το άνοιγμα περάσματος ανθρωπιστικής βοήθειας» προς τον πληθυσμό της Γάζας, ανέφερε ο κ. Φρατίνι στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον βρετανό ομόλογό του.

Για τον κ. Φρατίνι σημαντικό είναι «να αποφευχθεί η είσοδος τρομοκρατών» στο ισραηλινό έδαφος αλλά κυρίως «να βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής του πληθυσμού της Γάζας» που υφίσταται τον σκληρό ισραηλινό αποκλεισμό. «Πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός» είπε.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Γάζα «απαράδεκτη και μη υποστηριζόμενη» ο κ. Χαγκ συνέστησε μια λύση που θα επιτρέπει στους Παλαιστίνιους «να ξαναμπορέσουν να εργαστούν, να επιδιορθώσουν τις οικίες τους και να ξαναποκτήσουν δυνατότητες και μέσα προς το ζείν».

Καταλήγοντας ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τάσσεται υπέρ της σύστασης διεθνούς επιτροπής για να ερευνηθούν όλα όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα με την επιδρομή του Ισραήλ κατά του «στολίσκου της ελευθερίας».

Τέλος ο κ. Φρατίνι απέρριψε την πρόταση να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ιρανικά πλοία με το αιτιολογικό ότι θα περιπλακούν ακόμα περισσότερα τα πράγματα εάν η Τεχεράνη αποκτήσει πρόσβαση στα παλαιστινιακά εδάφη.

ZENITH