Skip to main content

Καταιγίδα μέτρων λιτότητας χωρίς προηγούμενο

Το σκληρότερο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης όλων των εποχών στην Ευρώπη, όπως άλλωστε ο ίδιος το χαρακτήρισε, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Το σκληρότερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής όλων των εποχών στην Ευρώπη, όπως άλλωστε ο ίδιος το χαρακτήρισε, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Το οδυνηρό πακέτο μέτρων περιλαμβάνει δραματικές περικοπές σε δώρα και επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Αναλυτικότερα, ο 13ος και ο 14ος μισθός των υπαλλήλων του Δημοσίου με μεικτές αποδοχές κάτω των 3.000 ευρώ διαμορφώνονται σε πάγια 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ για το Πάσχα και 250 ευρώ για το καλοκαίρι.

Όσον αφορά στις συντάξεις τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικούτομέα, τα επιδόματα Πάσχα, διακοπών και Χριστουγέννων, διαμορφώνοναιαντίστοιχα σε 200, 200 και 400 ευρώ. Τα επιδόματα αυτά θα δοθούν γιασυντάξεις έως 2.500 ευρώ το μήνα.

Ακόμα, αυξάνονται οι φόροι σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα κατά 10%, ενώ ο ΦΠΑ αυξάνεται επίσης κατά 10%. Έτσι ο ΦΠΑ διαμορφώνεται από 5% σε 5,5%, από 10% σε 11% και από 21% σε 23%.

Παράλληλα, περικόπτονται περαιτέρω τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων κατά 8% και κατά 3% αυτά των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ. Δημιουργείται ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις γυναίκες θα ισχύσει από το 2011, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπεται ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία θα μειωθούν σε τρία.

Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται στον 13ο και 14ο μισθό για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, ενώ αλλάζει το καθεστώς μερικής απασχόλησης και του ποσοστού απολύσεων, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί περαιτέρω. «Τίθεται χρονοδιάγραμμα συζήτησης με τους κοινωνικούς εταίρους», διευκρίνισε ο υπουργός.

Το πρόγραμμα, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ θα πραγματοποιούνται έλεγχοι κάθε τρίμηνο.

Για το 2010, η δημοσιονομική προσπάθεια πλησιάζει το 9% του ΑΕΠ για να μειωθεί το έλλειμμα κατά πέντε μονάδες. Ο στόχος που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα θα είναι το έλλειμμα να βρεθεί κάτω από το 3% στο τέλος του 2014. Το χρέος, που σήμερα ανέρχεται στο 115% του ΑΕΠ, προβλέπεται να αυξηθεί και να φτάσει το 140%, ενώ θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2014.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι η ύφεση για το 2010 θα φτάσει στο 4%, ενώ για το 2011 προβλέπεται αρνητικός ρυθμός 2,6%. Επιστροφή σε θετικό ρυθμό από το 2012. Τόνισε ότι στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για το 2010 θα προστεθούν άλλα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σύνολο των μέτρων για τη φετινή χρονιά θα φτάσει στα 10 δισ. ευρώ. Η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2011 θα φτάσει στα 10 δισ. ευρώ, για το 2012 στα 5 δισ. ευρώ και λίγο κάτω από τα 5 δισ. ευρώ για το 2013. Έτσι, το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ μέχρι και το 2013.  

«Όλοι γνωρίζουμε ότι καλούμαστε να κάνουμε την επιλογή ανάμεσα στην κατάρρευση ή την σωτηρία, την εκπόνηση ενός δύσκολου προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και την ταυτόχρονη χρηματοδότηση με το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα ή να βρεθούμε απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναλυτικά, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν ως εξής:

1. Καταργείται ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι έχοντες μεικτές αποδοχές άνω των 3000 ευρώ δεν θα παίρνουν καθόλου δώρα και επιδόματα. Όσοι κινούνται κάτω από αυτό το όριο, θα εισπράττουν 250 ευρώ το Πάσχα, 250 ευρώ ως επίδομα αδείας και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα
  
2. Μειώνονται κατά 8% επιπλέον τα επιδόματα στον στενό δημόσιο τομέα. Για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου δεν υπάρχουν επιδόματα, θα περικοπούν οι μισθοί κατά 3% επιπλέον.
  
3. Καταργείται η 13η και η 14η σύνταξη για όλα τα ταμεία. Οι έχοντες (σε επίπεδο μεικτών) σύνταξη που δεν ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ θα εισπράττουν 200 ευρώ το Πάσχα, 200 ευρώ το καλοκαίρι και 400 ευρώ τα Χριστούγγενα
  
4. Παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις για όλη τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης, δηλαδή για τα επόμενα 3 χρόνια.
  
5. Μειώνονται οι συντάξεις πάνω από ένα όριο λόγω της επαναφοράς του ΛΑΦΚΑ
  
6. Αυξάνονται κατά 10% όλοι οι συντελεστές Φ.Π.Α. Ο συντελεστής του 21% γίνεται 23%. Ο συντελεστής του 10% γίνεται 11% και ο συντελεστής του 5% γίνεται 5,5%.
  
7. Αυξάνονται κατά 10% επιπλέον οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα.
  
8. Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
  
9. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού αυτής της εισφοράς.
 
10. Ξεκινά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για αλλαγές στο όριο απολύσεων (είναι σήμερα στο 2%) και μειώσεις στις αποζημιώσεις.
 
11. Κόβεται η καταβολή της δεύτερης δόσης του ειδικού επιδόματος αλληλεγγύης.
 
12. Προωθούνται ρυθμίσεις βάσει των οποίων θα μειώνεται η αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση
 
13. Ορίζονται νέα επίπεδα κατώτατων αποδοχών για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους
 
14. Από το 2011 θα ξεκινήσει η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα
 
15. Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και απελευθερώνεται ο τομέας των μεταφορών
 
16. Λαμβάνονται μέτρα για την εξυγίανση του ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕ).

ZENITH