Skip to main content

Καταλύτης αλλαγών στη διεθνή αγορά ομολόγων η ελληνική κρίση

Ο φόβος ότι η κρίση της Ελλάδας ενδέχεται να εξαπλωθεί και ως εκ τούτου να προσελκύσει τα βλέμματα των αδηφάγων αγορών ομολόγων αποτυπώνεται στην εσπευσμένη απόφαση της Πορτογαλίας να προχωρήσει στην
Ο φόβος ότι η κρίση της Ελλάδας ενδέχεται να εξαπλωθεί στους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης και ως εκ τούτου να προσελκύσει τα βλέμματα των αδηφάγων αγορών ομολόγων αποτυπώνεται στην εσπευσμένη απόφαση της Πορτογαλίας να προχωρήσει στην επαναγορά χρέους. Πρόκειται για μία κίνηση επίδειξης δύναμης ώστε να αποφύγει όσο αυτό είναι δυνατό μία πιθανή επίθεση των κερδοσκόπων. Ειδικότερα η Λισαβόνα προχώρησε στην επαναγορά χρέους, ύψους 1 δισ. ευρώ, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Η επαναγορά αφορούσε μέρος του δεκαετούς ομολόγου, ύψους 5,63 δισ. ευρώ και με κουπόνι 5,85%, το οποίο λήγει στις 20 Μαΐου και αποτελεί το μοναδικό πορτογαλικό τίτλο που λήγει φέτος.

Η μέση απόδοση στη δημοπρασία επαναγοράς ανήλθε στο 1,808% έναντι 0,636% της δημοπρασίας του Φεβρουαρίου, με το spread του πορτογαλικού δεκαετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου να υποχωρεί στις 220 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, η Γαλλία θα αυξήσει το πρόγραμμα έκδοσης χρέους για το 2011, το 2012 και μέρος του 2013, γα την άντληση 12,9 δισ. ευρώ επιπλέον, ώστε να χρηματοδοτήσει το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, διευκρίνισε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ. Αλλά και οι δανειακές ανάγκες της Φινλανδίας προβλέπονται στα 13,9 δισ. αντί για 11,1 δισ. ευρώ, εξαιτίας του δανείου, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg οι επιχειρήσεις πώλησαν τον Απρίλιο ομόλογα κατηγορίας junk συνολικής αξίας 33,7 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί σε μηνιαία βάση. Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν τον Απρίλιο οι εκδόσεις ομολόγων υψηλού κινδύνου (junk), καθώς αρκετές επιχειρήσεις με χαμηλές πιστοληπτικές αξιολογήσεις θέλησαν να προλάβουν πιθανή προσωρινή απομάκρυνση των επενδυτών από το ρίσκο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό Νότο.

Η Moody΄s Investor΄s Services εκτιμά ότι στο σύνολο του έτους οι εκδόσεις ομολόγων υψηλού κινδύνου θα είναι αυξημένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντιθέτως οι πωλήσεις ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (investment grade) θα είναι μειωμένες κατά περίπου 7%.

ZENITH