Skip to main content

Καταργείται η βίζα για τις ΗΠΑ

Ως ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση χαρακτήρισε ο Γ. Παπανδρέου την απόφαση των ΗΠΑ να καταργήσουν τη βίζα για τους Έλληνες πολίτες. Όπως ανέφερε ο Έ
Την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχεστο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ο πρωθυπουργόςΓιώργος Παπανδρέου, καθώς όχι μόνο βρήκε κατανόηση σε ό,τι αφορά στιςπροτάσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, αλλάεξασφάλισε και την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) για τουςΈλληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, την οποία, όπως είπε οπρωθυπουργός, αποφάσισε σήμερα ο κ. Ομπάμα.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κατάργηση της βίζας «ψήφο εμπιστοσύνης»για την Ελλάδα και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένηνα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να συνεργαστεί στενά σεδιεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Ενημέρωσα τον πρόεδρο Ομπάμα για την κατάσταση της οικονομίας στη χώραμας και την αποφασιστικότητα που δείξαμε παίρνοντας δύσκολα μέτρα»,τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε ότι με τις θεσμικέςαλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και σεάλλους τομείς όπως είναι η Παιδεία, η υγεία και η δημόσια διοίκηση,εισέρχεται η χώρα σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και καθίσταταιανταγωνιστική και ελκυστική.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την πρωτοβουλία του ιδίου και άλλων ευρωπαίων ηγετών, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γιούνκερ, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των κερδοσκόπων και την αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από την Αμερική να συνδράμει σε μια κοινή κατεύθυνση με τις ευρωπαϊκές χώρες στην επόμενη σύνοδο κορυφής του G 20. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τον διαβεβαίωσε ότι θεωρεί την πρωτοβουλία αυτή χρήσιμη και θετική και πως οι ΗΠΑ θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, έτσι ώστε να «μπει τάξη στις διεθνείς αγορές».

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαρακτήρισε «κάθε φωνή υποστήριξης θετική», πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από τη μεγαλύτερη οικονομία και ισχυρότερη πολιτικά χώρα του κόσμου. Μίλησε δε για «αναγνώριση των δύσκολων μέτρων που παίρνουμε» και εκτίμησε ότι πιάνουν τόπο οι κόποι μας.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι εκτός της οικονομίας συζήτησε με τον κ. Ομπάμα την πρωτοβουλία της Ελλάδας για ένταξη όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014, εξέλιξη που χαρακτήρισε σταθεροποιητική για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και την επίλυση συγκεκριμένων διμερών προβλημάτων.

Για το Κυπριακό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε τη στήριξή του στις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για μία δίκαιη λύση, καθώς και για την ανάγκη να δοθεί μήνυμα προς την Τουρκία για μία ισχυρή βούληση επίλυσης του προβλήματος.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τους επόμενους μήνες, όπως και για τη βούληση της ελληνικής πλευράς να αναζωογονήσει τη διαδικασία ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της επίλυσης διαφορών, όπως είναι η περίπτωση της υφαλοκρηπίδας.

Εκδήλωση για την επέτειο του 1821

Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα είναι «φίλος και εταίρος» της Ελλάδας σε κάθε δύσκολη στιγμή έδωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε εκδήλωση για την επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημητρίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου από την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε πολλές φορές στη λέξη «φιλότιμο», την οποία ταύτισε με τον Έλληνα, δίνοντας και την ετυμολογία της, λέγοντας ότι σημαίνει αγάπη για την τιμή, αλλά και πολλά παραπάνω. Σημαίνει και τη συνειδητοποίηση ότι έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στον συνάνθρωπο, άρα χρειάζεται συλλογική δράση, είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συμβολή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Παπανδρέου προσωπικά, για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τις προσπάθειες ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προσπάθειες προσέγγισης με την Τουρκία.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα συμβάλλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στον κόσμο, ως σύμμαχος και μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Γ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του κ. Ομπάμα που δίνουν σάρκα και οστά στο όραμα της εμπέδωσης της Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στην ελληνική και την αμερικανική επανάσταση.

Ο κ. Παπανδρέου εκθείασε τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, τον οποίο αποκάλεσε πνευματικό ηγέτη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, της οποίας, όπως είπε, είναι και ο ίδιος μέλος. Και πρόσθεσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος κρατά ζωντανή την ελληνορθόδοξη πίστη.

Προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ αναφέρθηκε και στη βούλησή του να συνεργαστεί με την Ευρώπη, για την αποτελεσματική ρύθμιση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, για την ανάταξη της οικονομίας και την προώθηση θεσμικών αλλαγών.

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ βρίσκονται πάντα η μια δίπλα στην άλλη στο δρόμο της αναζήτησης της Δικαιοσύνης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στην ελληνική επανάσταση, τονίζοντας ότι πέτυχε το ακατόρθωτο, χάρη στην ψυχή, την καρδιά και το μυαλό των επαναστατών. Το παράδειγμά τους, πρόσθεσε, μας παρακινεί να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την εμπέδωση της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης στον κόσμο. Τόνισε επίσης, ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ομπάμα, για την προώθηση αυτών των αξιών.

Αναφέρθηκε εξάλλου στη στήριξη που παρέχει ο Αμερικανός Πρόεδρος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στη δυναμική και τη συνεχή υποστήριξή του, για την επανένωση της Κύπρου και την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των Σκοπίων.

ZENITH