Skip to main content

Κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα εξετάζει η G20

Την κατάργηση των επιδοτήσεων αποκαλύπτει προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης.
Σε συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα φαίνεται ότι ήρθαν οι χώρες της G 20, σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Επίσης οι χώρες της G20 συμφωνούν να κλιμακωθούν οι προσπάθειές από μέρους τους για μια νέα διεθνή συμφωνία για το κλίμα έως το Δεκέμβριο, ενώ θα ζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών να προσέλθουν στην επόμενη σύνοδο με πολλές εναλλακτικές προτάσεις χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας και του ΟΟΣΑ, η εξάλειψη των επιδοτήσεων θα μείωνε κατά 10% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς όπως αναφέρεται στο προσχέδιο «Οι αναποτελεσματικές επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα ενθαρρύνουν την περιττή κατανάλωση, διαστρεβλώνουν τις αγορές, κωλύουν τις επενδύσεις σε καθαρές πηγές ενέργειας και υπονομεύουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

Όπως τονίζεται στο έγγραφο, οι υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών των χωρών της G20 θα πρέπει να εκπονήσουν χρονοδιαγράμματα και στρατηγικές για την υλοποίηση της σταδιακής κατάργησης των επιδοτήσεων και να αναφέρουν στους ηγέτες των χωρών της G20 κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής, ενώ ανάλογες προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας και τον ΟΠΕΚ.

Ακόμα οι ηγέτες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα κατά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.

Τέλος, στο κείμενο αναφέρεται ότι η G20 συμφώνησε και στην ενίσχυση της διαφάνειας της ενεργειακής αγοράς με τακτικές εκθέσεις σχετικά με τα επίπεδα αποθεμάτων, παραγωγής, κατανάλωσης και διύλισης αργού πετρελαίου.

ZENITH