Skip to main content

Κατάργηση του φόρου για την υπεραξία ζητάει ο ΣΜΕΧΑ

Την κατάργηση του φόρου για την υπεραξία στα κέρδη από μετοχές ζητεί με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Φίλ.Σαχινίδη ο ΣΜΕΧΑ.
Την κατάργηση του φόρου για την υπεραξία στα κέρδη από μετοχές ζητεί με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ).

Ο ΣΜΕΧΑ προτείνει -ως ύστατη αλλά δικαιότερη λύση- την καθιέρωση φόρου υπεραξίας και υποαξίας ταυτοχρόνως, οποίος θα υπολογίζεται μία φορά στο τέλος κάθε έτους και το συνολικό αποτέλεσμα από χρηματιστηριακές συναλλαγές θα προστίθεται στο εισόδημα ή θα αφαιρείται αναλόγως αν υπάρχουν κέρδη ή ζημίες.

Στο μεταξύ, χαρακτηρίζει «εγκληματική» τη φορολόγηση στα κέρδη που προέρχονται από συναλλαγές με μετοχές του εξωτερικού. Τα κεφάλαια, όπως είναι ευνόητο, πολύ εύκολα μεταφέρονται στο εξωτερικό και επενδύονται από το εξωτερικό μέσω ξένων και ελληνικών τραπεζών της αλλοδαπής, σημειώνει ο ΣΜΕΧΑ.

Ξεχωριστά ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι οι πωλητές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αμείβονται βάσει των προμηθειών και όσο πετυχημένοι είναι στη δουλειά τους τόσο περισσότερα βγάζουν. Δεν είναι μεγαλοστελέχη για να φορολογούνται τα bonus τους με 90%. Ο ΣΜΕΧΑ προτείνει τη φορολόγηση με 90% των ποσών που υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ. «H πρότασή μας συνάδει και με τα αναφερόμενα στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου ότι δηλαδή επιδιώκεται η φορολόγηση των υπέρογκων bonus λόγω της παγκόσμιας νομισματικής κρίσης», αναφέρεται στην επιστολή του ΣΜΕΧΑ.

Επισημαίνεται ότι «στην διάταξη του σχεδίου νόμου και προφανώς κατά λάθος αναφέρεται ότι φορολογούνται οι παροχές σε χρήμα, οι οποίες όμως περιλαμβάνουν και την μισθοδοσία των υπαλλήλων, την οποία μάλλον ο νομοθέτης δεν θέλει να φορολογήσει με συντελεστή 90%. Και αυτό γίνεται σαφές γιατί τόσο στην εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου όσο και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναφέρεται ότι φορολογούνται οι πρόσθετες αμοιβές των στελεχών. Θα πρέπει λοιπόν να συμπεριληφθεί στη διάταξη η έννοια των πρόσθετων παροχών και όχι όλων των παροχών συλλήβδην».

Τέλος για τα μερίσματα ο ΣΜΕΧΑ σημειώνει ότι θα ήταν δίκαιο Έλληνες και ξένοι να πληρώνουν τους ίδιους φόρους και όχι οι ξένοι 24% και οι Έλληνες 45%. Προτείνει, δε, ποσά μέχρι 25.000 ευρώ να απαλλάσσονται της φορολογίας μερισμάτων.

ZENITH