Skip to main content

Κατάργηση του short-selling ζητούν Μέρκελ και Σαρκοζί

Την καθιέρωση ενός ενισχυμένου πλαισίου για τις χρηματαγορές εισηγούνται με επιστολή τους προς την Κομισιόν οι δύο ηγέτες, ζητώντας την κατάργηση των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων (naked short-selling).
Την καθιέρωση ενός ενισχυμένου πλαισίου για τις χρηματαγορές εισηγούνται με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, ζητώντας την κατάργηση των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων (naked short-selling) σε μέρος ή το σύνολο των μετοχών και σε κάποιες συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (CDS).

Όπως τονίζουν οι δύο ηγέτες, γενναία μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, ωστόσο οι σοβαρές αναταράξεις στις χρηματαγορές τους τελευταίους μήνες προκαλούν μεγάλες ανησυχίες στα κράτη μέλη της ΕΕ και στο σύνολο των πολιτών.

«Από τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευθεί ομόφωνα να μην αφήσει καμία αγορά, κανένα προϊόν, κανέναν δρώντα ή περιοχή εκτός ρυθμιστικού πλαισίου ή εποπτείας, η επιστροφή της μεγάλης αστάθειας στις αγορές καθιστά αναγκαίο να αξιολογηθούν συγκεκριμένες χρηματοοικονομικές μέθοδοι και συγκεκριμένα προϊόντα όπως οι ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις και τα CDS», αναφέρουν.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη η Επιτροπή να καταφέρει να επισπεύσει τις εργασίες της, ενεργώντας στο ενισχυμένο πλαίσιο της αγοράς των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων και των χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως τα CDS, και να παρουσιάσει πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ τον Ιούλιο το σύνολο των εξεταζόμενων τρόπων δράσης», καταλήγουν.

ZENITH