Skip to main content

Καταρρέει η αγορά ακινήτου στη Βόρεια Ελλάδα

Πολύ αρνητικό ήταν το πρώτο 5μηνο του έτους για τις οικοδομικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τον ΣΟΕΒΕ, καθώς οι αγοραπωλησίες σημείωσαν κάμψη 25-30%, ενώ υπάρχουν φόβοι για επικείμενο
Πολύ αρνητικό ήταν το πρώτο πεντάμηνο του έτους για τις οικοδομικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, όπως τόνισε στο περιθώριο της ΓΣ του ΣΟΕΒΕ ο πρόεδρός του Ιωάννης Παγώνης, καθώς η μείωση  στις αγοραπωλησίες διαμορφώθηκε μεταξύ 25-30%, σε ετήσια βάση, ενώ υπάρχουν φόβοι για νέο κύμα λουκέτων σε οικοδομικές επιχειρήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο κ. Παγώνης υπογράμμισε ότι η αγορά ακινήτου βρίσκεται σε συνεχή πτωτική πορεία, η ανοικοδόμηση έχει παγώσει με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την απασχόληση στην περιοχή. Εκτίμησε, δε, ότι αν  συνεχιστεί η φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα θα έρθουν πολλά λουκέτα σε οικοδομικές επιχειρήσεις.

Η συνεχής αύξηση της φορολογίας και η επιβολή πόθεν έσχες στα ακίνητα, συνέχισε, μαζί με τα σκληρά μέτρα λιτότητας, έχουν οδηγήσει την ψυχολογία στο ναδίρ, καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στην κτηματαγορά. «Κυριαρχεί ο φόβος για την επόμενη μέρα. Κάθε μέρα ακούμε αύριο θα πτωχεύσουμε, μεθαύριο θα πτωχεύσουμε, με αποτέλεσμα ακόμα και αυτοί που έχουν χρήματα να είναι πολύ επιφυλακτικοί», συμπλήρωσε.

Κατά τον ίδιο θεωρείται επιτακτική ανάγκη για την ανάταση της κτηματαγοράς η λήψη αναπτυξιακών μέτρων, διότι, ειδάλλως, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δραματική.

Επιπλέον, επισήμανε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι στρεβλώσεις  στην ελληνική κτηματαγορά, όπως το καθεστώς που διέπει τις αγορές ακινήτων από πολίτες Τρίτων χωρών σε περιοχές που θεωρούνται παραμεθόριες, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι (πχ Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική).

Σε ό,τι αφορά στους ημιυπαίθριους, και παρά τις καθυστερήσεις, ο πρόεδρος του ΣΟΕΒΕ υποστήριξε ότι η ρύθμιση κλείνει μία μεγάλη πληγή της κτηματαγοράς και κάλεσε όλους τους ιδιοκτήτες να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα ακίνητα τους, αφού τα ποσά που απαιτούνται δεν είναι απαγορευτικά.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΟΕΒΕ άφησε ένα παράθυρο αισιοδοξίας, σημειώνοντας ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ένα ενδιαφέρον από όσους έχουν ισχυρή ρευστότητα, υπό τον φόβο της πτώχευσης και της υποτίμησης του χρήματος. Αν και οι περιπτώσεις που καταλήγουν σε συμφωνία είναι λίγες, πρόσθεσε, αυτό το ενδιαφέρον, εν μέσω της σημερινής εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας, δείχνει ότι η αγορά ακινήτου συνεχίζει να θεωρείται το πιο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

ZENITH