Skip to main content

Καταρχήν θετικοί οι φορείς για το φορολογικό

Καταρχήν θετική είναι η ανταπόκριση των φορέων της Θεσσαλονίκης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ποια μέτρα επικροτούν και για ποια διατηρούν επιφυλάξεις οι εξαγωγείς, οι βιοτέ
Θετική είναι η ανταπόκριση των φορέων της Θεσσαλονίκης στα νέα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Θωμαΐδης, όσο και ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Μαγόπουλος, υπογραμμίζουν με δηλώσεις τους στη Voria.gr ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία σε αυτή την αρνητική για τη χώρα οικονομική συγκυρία. Προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά αόριστες χαρακτηρίζει τις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη φορολογία ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κωστής Χαντζαρίδης.

Αναλυτικότερα, όπως δηλώνει στη ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, το φορολογικό ν/σ επιχειρεί να βάλει μια τάξη σε επιχειρηματικά και αναπτυξιακά ζητήματα, ενώ συμπληρώνει πως ορισμένα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί νωρίτερα.

«Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε και της ανάγκης να αντεπεξέλθουμε τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ και μακροπρόθεσμα δίνεται η αίσθηση πως επιχειρείται συμμάζεμα», δηλώνει ο κ. Θωμαΐδης.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το μέτρο, με το οποίο θεσπίζεται 5ετές αφορολόγητο για τη δημιουργία και τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 30 ετών, εμφανίζεται ο κ. Θωμαΐδης. «Χαιρετίζουμε με ενθουσιασμό το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο θα βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ανάπτυξη. Είναι ακριβώς αυτό που έχει ανάγκη η περιφέρεια», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ο κ. Θωμαΐδης εμφανίζεται επιφυλακτικός, καθώς με το συγκεκριμένο μέτρο καταργείται και η φοροαπαλλαγή ύψους 50% για την έρευνα των επιχειρήσεων. «Από την ώρα που καταργείται η φοροαπαλλαγή στην έρευνα και την καινοτομία θα πρέπει να υπάρξουν ισοδύναμα φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη την επιχειρηματικής έρευνας. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», τονίζει.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ εκφράζει την πεποίθηση του ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα θα εννοηθούν μέσω του συγκεκριμένου ν/σ, ωστόσο τηρεί στάση αναμονής για την εξειδίκευση του. «Εφ΄ όσον το πνεύμα του νόμου βασίζεται στην ενθάρρυνση των επενδύσεων, θα θέλαμε να δούμε να συνδέεται με την ποιότητα και όχι την ποσότητα των επενδύσεων».

Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, αλλά απαιτείται εξειδίκευση

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση, τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Σωτήρης Μαγόπουλος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα νέα μέτρα ήταν αναγκαία στις δύσκολες ώρες που περνά η ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι τα επιπλέον χρήματα που θα μαζευτούν θαπρέπει να δοθούν σαν κίνητρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων πουπαράγουν και ασχολούνται με τη μεταποίηση, «γιατί η Ελλάδα έχει πάψεινα παράγει. Αυτές οι ομάδες πρέπει να στηριχθούν, ώστε να δημιουργηθούννέες θέσεις εργασίας».

Ωστόσο, ο κ. Μαγόπουλος υπογραμμίζει ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να εξειδικευτούν σε ορισμένους τομείς, όπως με το αν θα αλλάξει η φορολόγηση το καθεστώς που επικρατεί στις μικρομεσαίες ΕΕ και ΟΕ, καθώς και αν θα εξομοιώνονται οι οι μικρές με τις μεγάλες ΑΕ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι διαφωνεί με την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, γιατί θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, με αυξήσεις κόστους στην παραγωγή και στη μεταποίηση, που στη συνέχεια θα μετακυλιθούν στον καταναλωτή.

Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του ΒΕΘ σημειώνει ότι ο τρόπος που λειτουργεί αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, που προβλέπει 35 χρόνια υποχρεωτικής εργασίας, αποδίδει σαν σύστημα και θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.

Θετικά αλλά αόριστα τα μέτρα

Προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά αόριστες χαρακτηρίζει τις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη φορολογία ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κωστής Χαντζαρίδης. 

«Θεωρώ ότι οι εξαγγελίες είναι σε θετική κατεύθυνση. Τα μέτρα είναι καλά στη θεωρία, αλλά θέλουν προσοχή και διευκρινίσεις», αναφέρει ο κ. Χαντζαρίδης.

Το θετικότερο μέτρο κατά τον κ. Χαντζαρίδη είναι η ολοκλήρωση των συναλλαγών άνω των 1,500 ευρώ μέσω τραπεζών, κάτι που αφορά εμπόρους οι οποίοι είναι γραμμένοι στον «Τειρεσία». Παρόλα αυτά όπως λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου το μέτρο χρειάζεται επιπλέον διευκρινίσεις.

«Το θετικότερο ίσως μέτρο αλλά και αυτό με ιδιαίτερη προσοχή, όσον αφορά στους συναδέλφους που είναι στον «Τειρεσία», είναι η ολοκλήρωση συναλλαγών από ένα ποσό και πάνω μέσω τραπεζών. Βέβαια, είναι πολλή πρόχειρη η εξαγγελία και χρειάζεται προσοχή. Θέλει ειδική μέριμνα, γιατί είναι πολλά τα 1.600.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποκλείει έμμεσα. Επιπλέον, δεν διασφαλίζει  ότι αυτός ο τρόπος συναλλαγών δεν θα επιφέρει επιπλέον κόστος στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», σημειώνει κ. Χαντζαρίδης.

Ο κ. Χαντζαρίδης εκφράζει τον προβληματισμό του για το μέτρο των αποδείξεων, το οποίο χαρακτηρίζει άτολμο και αόριστο και, όπως σημειώνει ο ίδιος, κρύβει πολλές παγίδες για το οικογενειακό εισόδημα.

«Είναι πολύ αμερικάνικο το σύστημα για να δουλέψει στον φτωχό Έλληνα. Αρχικά, δεν θίγει το πώς θα μπορέσουν να υπάρξουν αποδείξεις από ελεύθερα επαγγέλματα όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι, όταν το αγαθό που εξυπηρετούν είναι η υγεία και η ελευθερία. Αυτά πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να γίνουν αντικείμενο αποδείξεων. Σε τρεις μήνες όταν θα έχουμε τις δηλώσεις ΦΠΑ τριμήνου θα φανεί πόσο αστείο είναι το συγκεκριμένο μέτρο και πόσες παγίδες κρύβει για οικογενειακό προϋπολογισμό», υπογραμμίζει ο κ. Χανταρίδης και συνεχίζει «για μια οικογένεια που έχει εισόδημα 40.000 ευρώ ζητάνε αποδείξεις αξίας 20.000 ευρώ, δηλαδή περίπου το 50% του εισοδήματος. Για μια οικογένεια, όμως, όπου ο πατέρας έχει εισόδημα 25.000 ευρώ και άλλα τόσα έχει ως εισόδημα η μητέρα θα πρέπει να φέρει ο καθένας αποδείξεις 12.000 ευρώ τις οποίες, αν δεν μπορούν να τις φέρουν, λένε ότι θα τους φορολογούν επιπλέον».

ZENITH