Skip to main content

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εργασιακή ασφάλεια

Σημαντικές αλλαγές στη μερική απασχόληση και στις μορφές ευέλικτες εργασίας φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Το αργότερο εντός 3 μηνών από την καταβολή της αίτησης η καταβολή της σύντ
Σημαντικές αλλαγές στη μερική απασχόληση και στις μορφές ευέλικτες εργασίας φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την εργασιακή ασφάλεια, που κατατέθηκε, αργά το απόγευμα της Τρίτης, στη Βουλή.

Από τις μεγαλύτερες αλλαγές είναι και η καταβολή της σύνταξης το αργότερο εντός 3 μηνών από την καταβολή της αίτησης. Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να υποβάλουν δύο χρόνια πριν τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση αίτηση στον ασφαλιστικό φορέα, πλην του ΟΓΑ, προκείμενου να προσδιορίσει τον χρόνο ασφάλισης και να χορηγήσει την αντίστοιχη προσυνταξιακή βεβαίωση.  Η  βεβαίωση αυτή τεκμηριώνεται ως απόφαση και θα πρέπει να έχει υποβληθεί εντός τριών μηνών.

Σε ό,τι αφορά στις ειδικές μορφές απασχόλησης, προβλέπεται η συμφωνία μεταξύ εργοδότη και απασχολούμενου για παροχή υπηρεσιών ή έργου ότι θα πρέπει να αποδεικνύεται ως σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον η εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως για έξι συνεχείς μήνες.

Εισάγονται για πρώτη φορά οι ορισμοί του «εργαζόμενου μερικής απασχόλησης» και του «συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση» και εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των εργαζομένων με μερική απασχόληση σε σχέση με τους εργαζόμενους με πλήρη (κανονική) απασχόληση.

Παράλληλα, προβλέπεται οι συμφωνίες που αφορούν σε μερική απασχόληση να γνωστοποιούνται στην οικεία επιθεώρηση εργασίας, αλλιώς θα τεκμηριώνονται ως σχέση πλήρους απασχόλησης.
Επίσης, αν η μερική απασχόληση έχει καθοριστεί με μικρότερης διάρκειας από το κανονικό ωράριο, θα πρέπει να είναι συνεχόμενη και να επέρχεται μια φορά την ημέρα.

Προβλέπεται, δε, ότι η εργασία που παρέχεται την έκτη ημέρα της εβδομάδος, κατά παράβαση του συστήματος 5νθήμερης εργασίας, αμείβεται με προσαυξημένο ημερομίσθιο κατά 50%. Τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους εργοδότες ανάλογα με το είδος της παράβασης της εργατικής νομοθεσίας κυμαίνονται από 500 έως 50.000 ευρώ.

Τέλος, τροποποιούνται οι υφιστάμενες ρυθμίσεις περί κατάτμησης αδείας, ούτως ώστε να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες των εργαζομένων. Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα κατάτμησης σε περισσότερες των δύο περιόδων και μόνον μετά από γραπτή αίτηση των εργαζομένων προς τον εργοδότη τους. Στο πλαίσιο αυτό υφίσταται ένα σταθερό τμήμα αδείας 10 ημερών επί πενθήμερης εργασίας ή 12 ημερών επί εξαήμερης εργασίας, το οποίο λαμβάνεται υποχρεωτικώς και αυτούσιο από τον εργαζόμενο.

ZENITH