Skip to main content

Κατάθεση Λιάπη στην εξεταστική Siemens

«Δεν κοίταξα ποτέ πίσω. Συνέχισα τη σύμβαση που βρήκα με τον προαστιακό» ανέφερε ο κ. Λιάπης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Siemens.
Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Siemens κατέθεσε σήμερα ο πρώην υπουργός Μεταφορών της ΝΔ Μιχάλης Λιάπης.

Ο πρώην υπουργός συνόψισε την κατάθεσή του στο ότι ο ίδιος συνέχισε το έργο των προκατόχων του, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις διοικήσεις των οργανισμών, τους οποίους εν πολλοίς δεν άλλαξε.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν υπέγραψε ούτε νέα, ούτε τροποποίηση συμβάσεως με τη Siemens κι ότι κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο είχαν οι διοικήσεις των οργανισμών «οι οποίες αποφάσισαν απολύτως νόμιμα» κι ότι ο ίδιος απλώς είχε μία «αφ΄ υψηλού και χαλαρή» εποπτεία του ΟΣΕ.

Στη συνέχεια επικαλέσθηκε και για το έργο της προέκτασης του προαστιακού, που ξεκίνησε επί θητείας Βερελή κι ο ίδιος έκρινε ότι θα χάνονταν πολλά εκατομμύρια από κοινοτικά κονδύλια, αν δεν προχωρούσε.

Σημείωσε ότι συνέχισε τη σύμβαση για τους «ψηφιακούς ξεναγούς» που άρχισαν επί Ευάγγελου Βενιζέλου το 2003, συνεχίσθηκαν επί Γιώργου Βουλγαράκη το 2005 και εν τέλει ακυρώθηκαν τον 2008 από τον ίδιο τον Μιχάλη Λιάπη, γιατί η ανάδοχος Siemens δεν αντεπεξήλθε στις υποχρεώσεις της.

Ο κ. Λιάπης ανέφερε ότι δεν θυμόταν την υπόθεση της ένταξης του ΟΣΕ στο σύστημα ασφαλείας C4I, το οποίο μετ΄ επιτάσεως ζητούσε η Siemens και η αμερικανική πλευρά από τον πρώην υπουργό, όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα ντοκουμέντα που έχουν περιληφθεί στην έκθεση Debevoise & Plimpton.

Παρόμοιο αίτημα είχε πιεστικά τεθεί στον Χρήστο Βερελή, όπως ο ίδιος αποκάλυψε καταθέτοντας χθες στην εξεταστική, ότι γινόταν σε μία εποχή που είχαν πολλαπλασιασθεί οι δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ.

Ο κ. Λιάπης είπε ότι γνώρισε τον κ. Χριστοφοράκο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2004 και πριν από τους αγώνες κι ότι αν διατήρησε κάποιες σχέσεις ήταν μόνον χάριν των παιδιών τους που γνωρίζονταν.

Διέψευσε τις πολλές εγγραφές στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου πριν το 2004 λέγοντας ότι Θανάσης Λιάπης ήταν ένας δικηγόρος του Ανδρέα Παπανδρέου και όχι ο ίδιος, ενώ για το ταξίδι για τον ποδοσφαιρικό αγώνα στη Γερμανία, επανέλαβε ότι είχε γίνει με δικά του έξοδα.

Διέψευσε επίσης έγγραφο της εσωτερικής αλληλογραφίας της Siemens για συνάντηση τον Αύγουστο του 2004 μεταξύ του ιδίου, του Χριστοφοράκου, και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη με το οποίο φέρονταν να μιλούσαν για εξασφάλιση διευκολύνσεων της γερμανικής εταιρείας.

Χαρακτήρισε, επίσης, αβάσιμα τα όσα γράφονται σε εφημερίδες για την περιουσιακή του κατάσταση, λέγοντας ότι τα τελευταία επτά χρόνια είναι χωρισμένος και ζει σε ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) για το αν νοιώθει ότι υπάρχει προειλημμένη απόφαση του κόμματός του να παραπέμψει «καμένα χαρτιά», είπε:

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου καμένο χαρτί. Με δική μου επιλογή αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος γιατί θεώρησα ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν επιζήμιες για την παράταξη και τον τόπο και δυστυχώς δικαιώθηκα. Ελπίζω να μην υπάρχουν λογικές προειλημμένων αποφάσεων».

Με ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης σημειώνει, αναφορικά με όσα προέκυψαν από την εξέταση του Χρ.Βερελή, ότι ουδέποτε ο ίδιος υπέγραψε ή εκτέλεσε προγραμματική σύμβαση είτε με τη Siemens, είτε με άλλη εταιρεία.

Υπογραμμίζει κατόπιν αυτού ότι τυχόν εικαζόμενη ανάμειξη είτε δική του, είτε υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με συμβάσεις ή άλλες υποθέσεις της Siemens δεν έχει σχέση ούτε με τα γεγονότα, ούτε τις ισχύουσες διατάξεις αρμοδιοτήτων, ενώ θέτει τα στοιχεία των τραπεζικών του λογαριασμών στη διάθεση της εξεταστικής.  

ZENITH