Skip to main content

Κάθε παραχώρηση από Τσίπρα και ένα «δωράκι» για την Ελλάδα

Τι προδιαγράφει για το μέλλον της διαπραγμάτευσης η κίνηση του ESM να ανάψει το «πράσινο φως» για τη μεταφορά 555 εκατ. ευρώ από το ΤΧΣ στο ελληνικό δημόσιο.

Η κίνηση θεωρήθηκε ως καλής θέλησης. Ο λόγος αφορά στο γνωστό «πράσινο φως» που άναψε προχθές το βράδυ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για τη μεταφορά 555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για τα έσοδα που είχε το ΤΧΣ από την πληρωμή του μερίσματος των προνομιούχων μετοχών που είχαν πάρει οι τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση στο πλαίσιο του πακέτου Αλογοσκούφη το 2008 και θεωρείται δείγμα καλής θέλησης από την πλευρά των δανειστών για το ξεκίνημα της τεχνικής αξιολόγησης.

Το ποσό θεωρείται και είναι σημαντικό, αλλά βεβαίως όχι στο βαθμό που θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο. Όμως έχει τη σημειολογική σημασία του. Κι αυτό γιατί αν ισχύουν οι πληροφορίες της Voria.gr, η πλευρά των δανειστών είναι αποφασισμένη, στο εξής, όποτε η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει βήματα προόδου στη διαπραγμάτευση να της εξασφαλίζει και ένα μπόνους. Το συγκεκριμένο αφορούσε στην απόφαση της Αθήνας να δεχθεί πίσω τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Το ζητούμενο είναι ποιο θα είναι το επόμενο.

Η ιδέα της ...ανταποδοτικότητας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, να σημειωθεί ότι είναι γαλλικής εμπνεύσεως. Το Παρίσι, συγκεκριμένα ήταν αυτό που φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι θα μπορεί να διεκδικεί κάθε φορά και ένα «δώρο», μετά από μια δική του παραχώρηση. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή η τακτική έχει μπει σε εφαρμογή, με το πρώτο δείγμα της να κάνει την εμφάνιση του τώρα, μέσω του ESM.

ZENITH