Skip to main content

Κάθετος ο Nτάισελμπλουμ: Αδιανόητη η στήριξη χωρίς πρόγραμμα

Οι όποιες αλλαγές ενδεχομένως πραγματοποιηθούν στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, θα πρέπει να κινούνται στα πλαίσια των ήδη υφιστάμενων συμφωνιών με την τρόικα, προειδοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι όποιες αλλαγές ενδεχομένως πραγματοποιηθούν στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, θα πρέπει να κινούνται στα πλαίσια των ήδη υφιστάμενων συμφωνιών με την τρόικα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγες, μόλις, ώρες πριν την έκτακτη και κομβική συνεδρίαση του ευρωσυμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Η συμφωνία είναι συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι μόνο εντός του προγράμματος κάποια μέτρα μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, κατά την ομιλία του στο ολλανδικό κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των μελών τάχθηκε απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα.

Κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ, οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν, θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα των δανειστών που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Τότε μπορείς να αλλάξεις το πρόγραμμα, μπορείς να συμπληρώσεις το πρόγραμμα διαφορετικά. Όμως, στήριξη χωρίς ένα πρόγραμμα, στήριξη χωρίς περαιτέρω πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις, είναι αδιανόητη», επισήμανε.

«Έχουμε την κοινή φιλοδοξία να φθάσουμε σε μια λύση και πιστεύω πως αυτό είναι δυνατό», συνέχισε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε πως «τα εναλλακτικά μέτρα θα πρέπει πάντα να εξετάζονται, να ελέγχονται από την τρόικα, είτε θα την αποκαλούμε τρόικα είτε όχι».

Υπενθυμίζεται ότι, την Πέμπτη, ο κ. Ντάισελμπλουμ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, θα ενημερώσει τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες, για τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup.

Σημειώνεται, επίσης, πως στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Βερολίνο, με Γερμανούς αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί πάνω από ένα 24ωρο για την έγκριση των ελληνικών προτάσεων και συνεπώς δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια συγκεκριμένη απόφαση στην αυριανή Σύνοδο.

 

ZENITH