Skip to main content

Καθηγητής Πνευμονολογίας: Επίπλαστη η εικόνα της υβριδικής ανοσίας

Υπάρχει ταυτόχρονα μια εμβολιαστική κόπωση, αλλά και μια επίπλαστη εικόνα… υβριδικής ανοσίας, είπε ο καθηγητής Αργύρης Τζουβελέκης

Την εκτίμηση πως υπάρχει ταυτόχρονα μια εμβολιαστική κόπωση, αλλά και μια επίπλαστη εικόνα… υβριδικής ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό διατυπώνει ο Αργύρης Τζουβελέκης, Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Covid στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, προσθέτοντας πως δεν έχουμε τελειώσει με την Covid και πρέπει να μπούμε σε μια νέα καθημερινότητα.

Μιλώντας στο e-farmako ο κ. Τζουβελέκης επισημαίνει πως «υπάρχει μια εμβολιαστική κόπωσης και όπως επίσης υπάρχει και κατά κάποιο τρόπο μια επίπλαστη εικόνα για μια υβριδική ανοσία του τύπου «έχουμε κάνει τις τρεις δόσεις, έχουμε κολλήσει και μια φορά, άρα γιατί να κάνω και τέταρτη δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια» που δεν ισχύει, σύμφωνα και με τις μελέτες. Κι εξηγεί: «Όπως μας έχουν δείξει οι μελέτες, η Όμικρον διαφεύγει της ανοσίας, τουλάχιστον οι παραλλαγές 4 και 5, ενώ βλέπουμε ότι είναι πολύ συχνές οι επανανοσήσεις. Μάλιστα σε κάποιους ασθενείς, εάν συμβεί επανανόσηση, χωρίς να έχει παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την πρώτη νόσηση, μπορεί να υπάρχει μια αθροιστική, κατά κάποιο τρόπο επίπτωση, η οποία να είναι περισσότερο επιβαρυντική. Με απλά λόγια θα έλεγα, πως υπάρχει περίπτωση να κολλήσει κάποιος σχετικά ήπια και μετά από τρεις εβδομάδες, να ξανακολλήσει και τότε να είναι πιο βαριά η νόσηση».

 

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako

ZENITH