Skip to main content

Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για το ενδεχόμενο σεισμού στην Ελλάδα

Ανησυχία διεθνώς από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις σε Ινδονησία και Περού. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, μιλώντας στη voria.gr
Μεγάλες σεισμικές δονήσεις πλήττουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα την Ινδονησία αλλά και το Περού (δεν έχουν αναφερθεί θύματα), με αποτέλεσμα μεγάλες υλικές ζημιές, δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στην Ινδονησία.

Μεγάλοι σεισμοί μεγέθους 7,6  και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξαν, χθες και σήμερα αντίστοιχα, τη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Ο επίσημος απολογισμός από τον σεισμό που έπληξε την πόλη Παντάνγκ είναι 200 νεκροί, αλλά ο υπουργός Υγείας, Σίτι Φαντιλάχ Σουπάρι, εξέφρασε τον φόβο ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν πολλές χιλιάδες.

Μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί από τα συνεργεία διάσωσης 17 παιδιά από τα ερείπια, εννιά ζωντανά και οκτώ νεκρά.

Στο Περού κοντά στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Παζ, έγινε σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η σεισμική δόνηση δεν έγινε αισθητή στη βολιβιανή πρωτεύουσα, αλλά ούτε και στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα.


Συσχετίζονται οι δονήσεις σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς

Νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", από ομάδα ερευνητών, υπό τον Τακαάκι Τάιρα, του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, διαπίστωσαν ότι πολύ ισχυροί σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν τα σεισμικά ρήγματα σε μεγάλες αποστάσεις, μέχρι και στην άλλη πλευρά του κόσμου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο τεράστιος σεισμός των 9,1 ρίχτερ στη δυτική Σουμάτρα το Δεκέμβριο του 2004, επηρέασε το επίφοβο ρήγμα του Αγία Ανδρέα στην Καλιφόρνια, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8.000 χλμ.

Σύμφωνα με την μελέτη, «η μακρινή επίπτωση του σεισμού της Σουμάτρας του 2004 στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα δείχνει ότι πολλά από τα ενεργά ρήγματα του κόσμου επηρεάστηκαν με τον ίδιο τρόπο». Ως στοιχείο υποστηρικτικό αυτής της εκτίμησης, οι σεισμολόγοι του Μπέρκλεϊ αναφέρουν το γεγονός ότι «υπήρξε ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός σεισμών οκτώ βαθμών και άνω κατά την τριετία μετά το σεισμό του 2004».

Ο σεισμός έξω από τις νήσους Σαμόα ήταν πιο επιφανειακός, δημιούργησε και τσουνάμι, αντίθετα με το σεισμό της Ινδονησίας που ήταν βαθύς. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι οι δύο σεισμοί σχετίζονται, ούτε όμως να το αποδείξουν, ενώ είναι πιθανό σχεδόν να συνέπεσαν χρονικά από τύχη.

Καθησυχαστικοί οι Έλληνες ειδικοί

Οι Έλληνες σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί και δεν συσχετίζουν τα δυο συμβάντα λόγω της μεγάλης απόστασης τους και σημειώνουν ότι δεν υπάρχει ο φόβος για σεισμική δόνηση στην Ελλάδα ή στη γύρω περιοχή ως επακόλουθο των δυο σεισμών.

«Δεν υπάρχει άμεσος φόβος για σεισμική δόνηση στην Ελλάδα ή την ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης, καθώς η απόσταση των χωρών αυτών από την Ελλάδα είναι μεγάλη. Βέβαια λόγω των συγκεκριμένων σεισμικών δονήσεων υπάρχει μια παγκόσμια διέγερση στις τεκτονικές πλάκες, που είναι απολύτως φυσικό», δήλωσαν ειδικοί σεισμολόγοι του Σεισμολογικού Σταθμού του ΑΠΘ στη voria.gr

Καθησυχαστικοί είναι και οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Δεν υπάρχει τρόπος να συσχετίσουμε τους δύο σεισμούς. Πάντως είναι αδύνατον να γίνει μια σεισμική δόνηση στην Ελλάδα ή στη γύρω περιοχή λόγω αυτών των δυο σεισμών στην Ινδονησία και το Περού», δήλωσε η κα Μαρία Κολύγρη, σεισμολόγος, στη voria.gr

Δημήτρης Τσάκωνας

ZENITH