Skip to main content

Καθησυχάζουν οι ειδικοί για την εγκεφαλίτιδα

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί για τα αυξημένα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που καταγράφηκαν φέτος, από τις αρχές Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου, και που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου.
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί για τα αυξημένα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που καταγράφηκαν φέτος, από τις αρχές Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου,  και που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα άτομα που νόσησαν, είναι ηλικίας  από 23 έως 80 χρόνων και στην πλειοψηφία τους άνω των 75 ετών. Τα περιστατικά καταγράφηκαν στην Κεντρική  Μακεδονία και κυρίως στην περιοχές γύρω από το δέλτα του Αξιού ποταμού, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας του ΑΠΘ Άννα Παπά, που διενήργησε όλες τις εξετάσεις των ασθενών, «ο ιός κάνει ήπια λοίμωξη, ο κόσμος μπορεί να μολυνθεί αλλά να μην παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα».

Όπως σημείωσε η κ. Παπά, μιλώντας στη Voria.gr, το νέο στοιχείο φέτος είναι ότι πρόκειται για περιστατικά που εμφανίστηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα, κάτι που ανησύχησε τις υγειονομικές αρχές. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο κόσμος απλά πρέπει να μάθει να ζει με αυτούς του ιούς, να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, καθώς και ο καιρός και το κλίμα αλλάζουν. 

Σύμφωνα με την κ. Παπά, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους culex, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα, θα ξεκινήσει εντομολογικός έλεγχος προκειμένου να εξεταστεί ποιο είδος κουνουπιού βρίσκεται στην περιοχή (Δέλτα του Αξιού) και πόσο μολυσμένα είναι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πάντως, των εργαστηριακών εξετάσεων του ΑΠΘ, ταυτοποιήθηκαν συνολικά δεκαέξι περιστατικά εγκεφαλίτιδας που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα δυο ήταν θανατηφόρα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον 79χρονο που έχασε τη ζωή του χθες και μια 72χρονη που εξέπνευσε τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο διοικητής του νοσοκομείου Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη Πέτρος Σερίδης, αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να νοσηλεύονται δώδεκα άτομα, εκ των οποίων η κατάσταση του ενός κρίνεται σοβαρή, ενώ των υπολοίπων είναι από μέτρια έως και άριστη.

Οι επιστήμονες συστήνουν στους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα προστασίας και συγκεκριμένα να κάνουν χρήση εντομοαποθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Επίσης, στα σπίτια να χρησιμοποιούν αντικουνουπικά πλέγματα, χρήση κουνουπιέρας και χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών, καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών.

Καταπολέμηση των κουνουπιών

Το υπουργείο υγείας μεταξύ άλλων συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις – πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Από τη πλευρά της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με διευκρινιστική ανακοίνωση τονίζει ότι το κόστος του φετινού προγράμματος ανήλθε σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία κατανεμήθηκαν στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Σερρών. Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου.

Όπως επισημαίνεται η Περιφέρεια είχε συνεργασία με τους νομάρχες Σερρών, Πέλλας και Ημαθίας αλλά και επιστημονικούς φορείς αμέσως μετά την εκδήλωση των κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας, ενώ οι υπηρεσίες της βρίσκονται σε επικοινωνία με τους συναρμόδιους φορείς ώστε να γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αντιμετώπισης του προβλήματος. Σημειώνεται τέλος ότι εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για τυχόν νέους ψεκασμούς.

ZENITH