Skip to main content

Καθυστερεί η ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ευρωζώνη

Η παγκόσμια οικονομική κρίση αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω την υιοθέτηση του ευρώ σε επτά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία και η Ρουμανία, σύμφωνα με το
Η παγκόσμια οικονομική κρίση αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω την υιοθέτηση του ευρώ σε επτά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία και η Ρουμανία, τονίζεται σε ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch.

Η καθυστέρηση οφείλεται - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- στην επιδείνωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αυτών των χωρών.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Fitch, η Βουλγαρία και η Ρουμανία αναμένεται να ενταχθούν στην ευρωζώνη το 2015. Ωστόσο, προστίθεται στην ανακοίνωση του οίκου, οι πιθανότητες είναι προς την κατεύθυνση των μεγαλύτερων καθυστερήσεων.

Ο επικεφαλής του διεθνούς οίκου για την πιστοληπτική αξιολόγηση των αναδυόμενων χωρών της Ευρώπης, Εντ Πάρκερ, δήλωσε πως «η μεγάλη ύφεση έχει οδηγήσει το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα σε οκτώ χώρες στο 6,1% του ΑΕΠ το 2009, έναντι του 1,1% που ήταν το 2007 και πολλές χώρες θα πρέπει να διασχίσουν μια μακρά και δύσκολη περίοδο μείωσης του προϋπολογισμού τους για να διορθώσουν τα υπερβολικά ελλείμματά τους και να τα περιορίσουν κάτω του ορίου 3%».

ZENITH