Skip to main content

Κατηγορηματικό «όχι» για τις περικοπές στον ιδιωτικό τομέα από τον Λοβέρδο

Σε κατηγορηματική διάψευση ότι υπάρχει κυβερνητική ή άλλη πρόταση για επέκταση των μέτρων που εφαρμόστηκαν στο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό, προχώρησε ο υπουργός Εργασίας.
Σε κατηγορηματική διάψευση ότι υπάρχει κυβερνητική ή άλλη πρόταση για επέκταση των μέτρων που εφαρμόστηκαν στο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό, προχώρησε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την ενημέρωση των μελών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο με τίτλο «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας».

«Το έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ότι δεν τίθεται από την κυβέρνηση, ούτε από τους επιτηρητές, ούτε από τον αρμόδιο επίτροπο θέμα επέκτασης. Θα ήταν καταστροφικό κάτι τέτοιο και γίνεται μία συζήτηση χωρίς λόγο, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί ανησυχία», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Παράλληλα, απέδωσε σε «ακριτομυθίες εξωθεσμικών παραγόντων, εκτός πολιτικής ζωής, με έντονη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης», τη συνεχιζόμενη φιλολογία για επέκταση και στον ιδιωτικό τομέα των οικονομικών περιοριστικών μέτρων.

Παρεμβαίνοντας και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, συμπλήρωσε ότι θα ήταν καταστροφικές οι επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τυχόν εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στον ιδιωτικό τομέα, γιατί τότε θα παρουσιαζόταν μία μαύρη τρύπα 2 δισεκ. ευρώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, όσα είναι η συμβολή του δώρου και των επιδομάτων στο ασφαλιστικό σύστημα το χρόνο.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ απέδωσαν μέρος της ευθύνης για την περιρρέουσα φιλολογία στην κυβερνητική πλευρά, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡIZA, Mιχάλης Κριτσωτάκης, έθεσε θέμα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση «που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα πράττει σήμερα».

Οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου

Ο κ. Λοβέρδος κατέστησε σαφές ότι το νομοσχέδιο για το θεσμικό καθεστώς στις ελαστικές μορφές απασχόλησης θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα συμπεριληφθεί και διάταξη για το πλέγμα των αυστηρών διοικητικών ποινών που θα ληφθούν σε όσους συνταγογραφούν παράνομα φάρμακα και σε όσους εκτελούν αυτές τις συνταγές.

Κάλεσε, δε, όλα τα μέλη της επιτροπής στην παρουσίαση που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στο ΙΚΑ του νέου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου της φαρμακευτικής συνταγογράφησης, ένα πρόγραμμα που πιλοτικά θα εφαρμοσθεί στη Λαμία και στη Λάρισα.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ήδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα με παρατηρούμενη συστολή της συνταγογράφησης, αλλά και αποκάλυψη παρανομιών με τον εντοπισμό παθολόγου που συνταγογραφούσε με ποσοστό 269% πάνω από το μέσο όρο.

Όπως είπε, με τη ρύθμιση θα επιβάλλεται αυτομάτως διακοπή της συνεργασίας είτε του γιατρού που συνταγογραφεί παρανόμως, είτε το φαρμακείου που εκτελεί.

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις ο υπουργός επισήμανε ότι σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία το ποσοστό των ελαστικώς απασχολουμένων είναι 5,8% επισήμως, ποσοστό που αυξάνεται όμως στο χώρο της μαύρης εργασίας.

Πάντως, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο θα διαλαμβάνει και θα θέτει κανόνες στην ενοικίαση εργαζομένων, τα «μπλοκάκια», την εκ περιτροπής και τη μερική απασχόληση, τη διαθεσιμότητα και την εργασία το Σάββατο.

Από μέρους του ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης είπε ότι το νομοσχέδιο προκύπτει ως νομοτελειακή αναγκαιότητα λόγω και του περιβάλλοντος που υπάρχει στη χώρα μας που περιστοιχίζεται από κράτη με χαμηλό και μη ανταγωνιστικό εργατικό κόστος.

Γνωστοποίησε επίσης ότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα προβλέπεται ρύθμιση για τη διαδοχική ασφάλιση, ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτερα η συνταξιοδότηση. Ακόμη θα προβλέπεται οριστικοποίηση της αναπηρίας άνω του 80%, ώστε να μη ταλαιπωρούνται με επανεξετάσεις βαριές περιπτώσεις αναπηρίας.

Υπέρ των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου δήλωσε η εισηγήτρια εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ Όλγα Ρεντάρη- Τέντε. Αντιθέτως από τη ΝΔ ο Γιώργος Κοντογιάννης μίλησε για «καλές προθέσεις που όμως δεν συνιστούν διαρθρωτικές τομές».

Το ΚΚΕ έκρινε ότι το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, ο Σύριζα το χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο, ενώ ο ΛΑΟΣ δήλωσε σύμφωνος με κάποιες επιφυλάξεις.

ZENITH