Skip to main content

Κατηγορηματικό «όχι» Μίχαλου στον επιμελητηριακό Καλλικράτη

Την αντίθεσή του στην προοπτική εφαρμογής σχεδίου Καλλικράτης για τα επιμελητήρια εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σε ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων .
Την αντίθεσή του στην προοπτική εφαρμογής σχεδίου Καλλικράτης για τα επιμελητήρια εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σε ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για τον αναπτυξιακό νόμο και την αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε σχεδιασμό που περιλαμβάνει την αποδυνάμωση του επιμελητηριακού θεσμού, ειδικά σήμερα, σε μια εποχή όπου χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αγωνίζονται να επιβιώσουν», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Εκτίμησε, δε, ότι ένα ενδεχόμενο κύμα συγχωνεύσεων επιμελητηρίων θα επιφέρει τεράστιο κόστος για τις επιχειρήσεις, χωρίς να παράγει κανένα απολύτως οικονομικό όφελος για το δημόσιο.

Δήλωσε, επίσης, αντίθετος σε ενδεχόμενη συγχώνευση των εννέα επιμελητηρίων που λειτουργούν σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα είναι τραγικό λάθος να βάλουμε ουσιαστικά σε ένα τσουβάλι όλες τις βιοτεχνικές, τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και μαζί τους επαγγελματίες».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην αγορά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ είπε ότι στις δυσκολίες που δημιουργεί εδώ και μήνες η μείωση της ζήτησης και η δυσκολία δανεισμού από το πιστωτικό σύστημα ήρθαν να προστεθούν το τελευταίο διάστημα μια σειρά από απανωτά χτυπήματα: έκτακτη εισφορά για τρίτη συνεχόμενη φορά, αύξηση συντελεστών φορολόγησης, αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης και πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

«Την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να προχωρούν, τουλάχιστον στο βαθμό και με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, σοβαρά αναπτυξιακά μέτρα. Αντίθετα, παρατηρούμε μια μεγάλη καθυστέρηση, τόσο στην ενεργοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ όσο και στην εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου. Ο δε νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, έχει ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει τη σύσταση μιας επιχείρησης και να δημιουργεί επιπλέον κόστη, αντί να τα μειώνει», κατέληξε.

ZENITH