Skip to main content

Κάτω τα χρηματιστήρια και το ευρώ, πάνω ο χρυσός και το δολάριο

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται έντονα αρνητικά από το πρωί, δίνοντας τη σωστή ερμηνεία των χθεσινοβραδινών αποφάσεων του Eurogroup.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δίνουν από το πρωί τη σωστή ερμηνεία των χθεσινοβραδινών αποφάσεων του Eurogroup. Παρά την σύσταση - υποτίθεται - του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, όλοι γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ κλήθηκε για να σώσει το ευρώ. Δηλαδή, «ο λύκος φυλάει τα πρόβατα».

Γι΄αυτό και οι βασικοί δείκτες κινούνται έντονα αρνητικά, αν και επίκειται η συνεδρίαση του EcoFin, που αναμένεται ότι θα συζητήσει πολύ σοβαρά ζητήματα. Τίποτα, όμως, δεν φαίνεται ικανό να συγκρατήσει την πτώση, ούτε την αυξανόμενη αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, που χθες υποχώρησε στα επίπεδα του 1,18.

Την ίδια ώρα, η ζήτηση για χρυσό, ιδιαίτερα στη Γερμανία και  στην Ελβετία, αυξάνει με πολύ μεγάλους ρυθμούς, σε βαθμό που η βασική προμηθεύτρια αγορά της Νοτίου Αφρικής να μην προλαβαίνει να ικανοποιήσει τις παραγγελίες.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που «γυρνάνε» τα ευρώ σε δολάρια, για να εξασφαλίσουν κέρδος από την διαμόρφωση της μεταξύ του ισοτιμίας, ακόμα κι εντός ελληνικών ορίων...

ZENITH