Skip to main content

«Κατόρθωμα Παπανδρέου η κρίση δανεισμού»

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, για ομολογία ήττας έκανε λόγο ο Καρατζαφέρης. Προσχεδιασμένη η προσφυγή στο ΔΝΤ, υποστηρίζει το ΚΚΕ, δημοψήφισμα για έξοδο από τον μηχανισμ
Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε κατόρθωμα του ΠΑΣΟΚ την κρίση δανεισμού της χώρας μας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου. «Αιφνιδιασμένος και χωρίς κανένα σχέδιο για το αύριο, ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να μεταθέσει σε άλλους τις δικές του ευθύνες και δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο προσωπικό του κατόρθωμα, που λέγεται οικονομική εξάρτηση του τόπου μας από το ΔΝΤ», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε τον λόγο που οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν το τελευταίο εξάμηνο: «Γιατί είχαν, απλούστατα, χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνησή του, τις αντιφατικές επιλογές της, την παροιμιώδη διγλωσσία της και τις απίστευτες καθυστερήσεις της».

«Η Ελλάδα έχει και τα μέσα και τους πόρους και τους ανθρώπους, να βγει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις. Και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, όχι μόνο των ξένων αγορών, αλλά και των ίδιων των πολιτών της στο μέλλον της», τόνισε ο κ. Σαμαράς, ενώ χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «το μικρότερο από τα προβλήματα μας».

«Το πιο σημαντικό είναι να βγούμε από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις μιαν ώρα αρχύτερα. Το μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», ολοκλήρωσε την ομιλία του.

Ομολογία ήττας η απόφαση Παπανδρέου, τονίζει ο Καρατζαφέρης

«Πικρό δώρο» ανήμερα της ονομαστικής του εορτής χαρακτήρισε το αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Ο πρωθυπουργός, από το ακριτικό Καστελόριζο, ομολόγησε την ήττα της Ελλάδας αλλά και τη δική του στη μάχη με την οικονομική κρίση. Οι εξαλλότητες σε λόγια ή πράξεις θα ζημιώσουν τώρα περισσότερο τον τόπο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης και του κ. Παπανδρέου».

Προσχεδιασμένη η προσφυγή στο ΔΝΤ, υποστηρίζει η Αριστερά

Προσχεδιασμένη χαρακτήρισαν την ενεργοποίηση του μηχανισμού ΕΕ-ΔΝΤ τόσο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ-ΔΝΤ αποτελεί επιλογή συμμαχίας με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, για να έχει η κυβέρνηση ισχυρά στηρίγματα, προκειμένου να επιβάλει και νέα άγρια μέτρα σε βάρος του λαού. Ήταν εδώ και καιρό προσχεδιασμένη» δήλωσε το ΚΚΕ μετά την επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι: «όλα όσα ισχυρίζονται η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι προσχηματικά και αποπροσανατολιστικά. Είναι ψεύτικος ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί την ίδια στιγμή χαρίζει 17,5 δισ. στους τραπεζίτες, δεκάδες δισ. με τον αναπτυξιακό νόμο σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, μειώνει τη φορολογία στο κεφάλαιο, αυξάνει τα προνόμιά του. Δίνει δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και εκατοντάδες εκατομμύρια για στρατεύματα Κατοχής εκτός συνόρων».

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η  συνεργασία της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σηματοδοτεί κλιμάκωση του πολέμου των μονοπωλίων κατά του λαού. «Όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα οξύνει τα προβλήματα και θα εμπλέξει ακόμα πιο πολύ τη χώρα στους ανταγωνισμούς κεφαλαίων και κυβερνήσεων που οξύνονται μέσα και έξω από την ΕΕ» προσθέτει.

Δημοψήφισμα για έξοδο από τον μηχανισμό ζητάει ο Τσίπρας

Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο «ένα εκ προμελέτης έγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας», υποστηρίζοντας πως «παρά τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα σε απάνεμα λιμάνια. Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ρίχνεται αβοήθητη στη φουρτούνα της ανασφάλειας, της ανεργίας και της φτώχειας».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ επισημαίνοντας πως αυτό αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική διέξοδο για τον τόπο.

ZENITH