Skip to main content

Κατσέλη: Σε δύο χρόνια η πραγματική ανάπτυξη

Την αισιοδοξία της ότι η οικονομία μας θα βγει από τη στενωπό στην οποία βρίσκεται εξέφρασε η κα Κατσέλη, τονίζοντας ότι πασχίζουμε τώρα για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη σε δυο χρόνια.
Την αγορανομική διάταξη που αφορά στις «καθαρές τιμές» στο ράφι των σούπερ μάρκετ υπέγραψε σήμερα η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Η υπουργός τόνισε ότι στις προσπάθειες που καταβάλει το υπουργείο για την πάταξη του πληθωρισμού και τη μείωση των πιθανοτήτων σύστασης καρτέλ στην αγορά εντάσσεται και η υπογραφή της σχετικής αγορανομικής με την οποία επιβάλλεται η διαφάνεια στις συναλλαγές προμηθευτών και λιανεμπόρων για καθαρές τιμές στο ράφι.

Η υπουργός σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης για τις δράσεις του υπουργείου εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η οικονομία μας θα βγει από τη στενωπό στην οποία βρίσκεται, καθώς όλοι μαζί, πολιτεία, πολίτες και επιχειρηματίες, καταβάλλουμε κοινή προσπάθεια, ενώ σημείωσε ότι «αν θέλαμε τα μέτρα να έχουν απόδοση στην ανάταξη της οικονομίας και στην εμφάνιση αναπτυξιακών ενδείξεων, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πριν από δύο με τρία χρόνια. Σήμερα πασχίζουμε από τώρα για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη σε δύο χρόνια».

Η υπουργός υπενθύμισε ότι στόχος είναι η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ να φτάσει στο 15% στο τέλος του έτους, γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί σχέδιο αναπτυξιακών παρεμβάσεων για τη Θεσσαλονίκη, όπως αυτό που ανακοινώθηκε ήδη για τη Δυτική Αθήνα, ανέφερε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο με στόχο να έχει ψηφιστεί πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επίσης η υπουργός σημείωσε ότι για τα επόμενα τρία χρόνια θα εξακολουθήσουν να εγκρίνονται χρηματοδοτήσεις με βάση τον παλαιό νόμο, αλλά σταδιακά θα αυξάνονται οι εγκρίσεις από το νέο και θα μειώνονται οι εγκρίσεις με βάση τις διατάξεις αυτού του νόμου που ισχύει σήμερα.

Σημείωσε τις δράσεις του υπουργείου που αφορούν στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη συμβολή των νομοσχεδίων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και για την υπερχρέωση των επιχειρήσεων (το νομοσχέδιο αυτό αξιοποιήθηκε από 27.000 επιχειρήσεις), για να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στην επανένταξή τους, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ και της ρύθμισης για τις εμπορικές μισθώσεις.

Σε ό,τι αφορά στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων, η υπουργός σημείωσε ότι ήδη έχουν ξεμπλοκαριστεί έργα 1 δισ. ευρώ από το σύνολο των 20 δισ. που μένουν μπλοκαρισμένα και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν απεγκλωβιστεί αρκετά από τα συνολικά 25 έργα που αφορούν σε αυτή την κατηγορία και βρήκε η κυβέρνηση να βαλτώνουν.

Σχετικά με τα κλειστά επαγγέλματα η υπουργός ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει απλοποιηθεί η διαδικασία για τα τεχνικά επαγγέλματα, ενώ προωθείται και η αναμόρφωση του νόμου που αφορά στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Προχωράει και ο νόμος για την αδειοδότηση εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία, με στόχο να καταργηθούν στάδια της διαδικασίας που σήμερα προϋποθέτει την έκδοση 49 αδειών.

Το Παρατηρητήριο Τιμών, από 1 Σεπτεμβρίου, σημείωσε θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ για την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων ανέφερε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αναδειχθεί η χώρα μας σε κέντρο στρατηγικών συμμαχιών για όλη τη γύρω περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Βορείου και Ανατολικής Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει με την Κίνα και την Cosco το Σεπτέμβριο θα υπάρξει ενημέρωση των επιχειρηματιών στην Κίνα από το Invest in Greece για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στη γύρω περιοχή με στόχο την ανάδειξη στρατηγικών συμμαχιών για την τοποθετησή μας σε νέες αγορές.

Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση για το εάν η μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην κατανάλωση, η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι: «Εάν έχεις στον ιδιωτικό τομέα μεγάλη περικοπή μισθών, αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για την οικονομία στο μέλλον».

ZENITH