Skip to main content

Κατσέλη: Τρεις προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση

Τρεις βασικές προϋποθέσεις θέτει η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, για την έξοδο από την κρίση, όπως ανέφερε στην ομιλία της στο Economic Club of China σήμερα στη Σαγκάη.
Η δημοσιονομική εξυγίανση, η βιώσιμη κεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω διαφανών κανόνων λειτουργίας του και η λήψη διαρθρωτικών μέτρων στην οικονομία, είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις που θέτει η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, για την έξοδο από την κρίση, όπως ανέφερε στην ομιλία της στο Economic Club of China σήμερα στη Σαγκάη.

«Η υλοποίηση και των τριών αυτών παραμέτρων θα οδηγήσει σε προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και σε αύξηση των εξαγωγών», σημείωσε η υπουργός.

Η κυρία Κατσέλη αναφέρθηκε στην ομιλία της στην πορεία των ελληνοκινεζικών επαφών για την περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα 26 ελληνικά καράβια μεταφέρουν κινεζικά προϊόντα, ενώ στα ναυπηγεία της Σαγκάης ναυπηγήθηκαν το προηγούμενο έτος εννέα καράβια μεγάλης χωρητικότητας με ελληνική σημαία.

Οι βασικότερες επισημάνσεις της υπουργού στην ομιλία της αφορούσαν στο φαύλο κύκλο που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης που ξεκίνησε από τους κρατικούς τίτλους και εξελίχθηκε σε κρίση του τραπεζικού συστήματος.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας απέδειξε ότι η παροχή ρευστότητας μέσω της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας δεν αποτελεί πανάκεια, αφού όπως τόνισε η υπουργός, «τελικά, αυτός ο φαύλος κύκλος έχει επιπτώσεις στην οικονομία, οδηγώντας σε υψηλό κόστος δανεισμού και σε κλείσιμο της παροχής ρευστότητας στις αγορές».

Σημείωσε ότι σε διεθνές επίπεδο πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη δράση για να βελτιωθεί η διεθνής διακυβέρνηση, να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την καλύτερη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να αποκλειστούν στο μέλλον τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των μακροοικονομικών στοιχείων, ώστε να μην πέφτει το βάρος προσαρμογής στους πολίτες.

Η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων που είχε η υπουργός στις επαφές της με κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη, ενώ σε συνάντησή της με τον αντιδήμαρχο Μεταφορών της Σαγκάης κ. Σεν Τζουν εξετάστηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας στο ναυτιλιακό τομέα.

Ο αντιδήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ελληνικό Περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης της Σαγκάης EXPO 2010 και η υπουργός από την πλευρά της εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχημένη διοργάνωση της έκθεσης.

Με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης κ. Γκενγκ Λιάνγκ η υπουργός είχε μια εθιμοτυπική συνάντηση και διερευνητική συζήτηση για τις προοπτικές που ενδέχεται να διανοίγονται για τις ελληνικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο της Σαγκάης δεν είναι πλήρως ανοικτό σε ξένους επενδυτές λόγω των αυστηρών ελέγχων που επιβάλλουν οι κινεζικές αρχές. Ωστόσο, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα ενδιαφέρεται να γνωρίζει τις προθέσεις τις κινεζικής πλευράς να προχωρήσει σε άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Σαγκάης καθότι δραστηριοποιούνται 22 ναυτιλιακές ελληνικές εταιρείες στη Σαγκάη.

ZENITH