Skip to main content

Κένεθ Ρόγκοφ: Προς κατάρρευση η κινεζική κτηματαγορά

Ο τέως επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρόγκοφ, προειδοποιεί ότι η κατάρρευση της κινεζικής κτηματαγοράς έχει ξεκινήσει και αναμένεται να πλήξει
Πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν ότι η οικονομία της Κίνας βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Ο τέως επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρόγκοφ, προειδοποιεί ότι η κατάρρευση της κινεζικής κτηματαγοράς έχει ξεκινήσει και αναμένεται να πλήξει τις εγχώριες τράπεζες.

Καθώς η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται «και ειδικότερα με τον ρυθμό που αναπτύσσεται, θα βρεθεί αντιμέτωπη με εμπόδια», αναφέρει ο Ρόγκοφ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg και συμπληρώνει πως «η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας είναι πολύ αργή και ο κίνδυνος να επιστρέψει σε ύφεση είναι ακόμη αρκετά υψηλός».

Ο όγκος των συναλλαγών που σχετίζονται με την κτηματαγορά έχει μειωθεί επικίνδυνα και οι τιμές έχουν βαλτώσει, υπό το βάρος μέτρων της κινεζικής κυβέρνησης να αποθερμάνει την αγορά.

Η κινεζική ηγεσία φαίνεται ότι είχε λάβει τα μηνύματα των επενδυτών ότι οι τοποθετήσεις και η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας θα μειώνονταν, οδηγώντας σε πτώση και τη ζήτηση εμπορευμάτων.

Μάλιστα, ο Ρόγκοφ τόνισε ότι οι κινεζικές αρχές πράττουν σωστά ενεργώντας προληπτικά, και τη στιγμή που βρίσκονται ακόμα σε πλεονεκτική θέση και έχουν περιθώρια ελιγμών.

Κατά την άποψη του Ρόγκοφ η κατάσταση στην εγχώρια κτηματαγορά είναι ο βασικός λόγος για την καθοδική πορεία του κινεζικού χρηματιστηρίου τους τελευταίους μήνες.

 Οι επενδυτές ανά τον κόσμο, παράλληλα, κοιτούν εξονυχιστικά τα όποια μακροοικονομικά στοιχεία ανακοινώνονται από την Κίνα, η οποία έχει αναλάβει και τον ρόλο της ατμομηχανής του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Ο δείκτης Shanghai Composite μόνο την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησε κατά 6,7%.

Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετοί άλλοι αναλυτές και οικονομολόγοι, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο κινεζικό μέτωπο, είναι λιγότερο απαισιόδοξοι.

Και προτάσσουν ότι υπάρχει σχετικά μικρή μόχλευση στην κινεζική αγορά κατοικιών και εκτιμούν ότι το ξεφούσκωμα της αγοράς θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

ZENITH