Skip to main content

Κέρδη τελευταίας στιγμής για Ευρώπη

Τελευταία στιγμή μάζεψαν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της ανόδου, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεων στις ευρωπαϊκές τρ
Τελευταία στιγμή μάζεψαν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της ανόδου, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεων (stress test) στις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κέρδισε 1,36%, για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 246,06 μονάδες. 

Ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε άνοδο 1,76%, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,87%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 1%.

Από τον κλάδο της ενέργειας η BP σημείωνε κέρδη, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα που φέρουν την εταιρεία να βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών πιθανώς από τη Μέση Ανατολή. 

Στα μακροοικονομικά της ημέρας ήπιο ρυθμό ανάπτυξης σημείωσε η οικονομία της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του έτους, χάρη στην ανανέωση των αποθεμάτων και τις εξαγωγές, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στις 16 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% σε επίπεδο τριμήνου το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους σημείωσε άνοδο 0,6%, μπαίνοντας σε ανοδική τροχιά για πρώτη φορά σε διάστημα έξι τριμήνων.

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ (1,2578 δολάρια), παραμένοντας ωστόσο κοντά στα υψηλά επτά εβδομάδων, με τους επενδυτές να αναμένουν περαιτέρω άνοδό του βραχυπρόθεσμα εξαιτίας των ανησυχιών για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.  «Το ευρώ βρίσκεται σε φάση διόρθωσης μετά την πτώση του κάτω από τα 1,2 δολάρια και πιθανόν να ανακάμψει», παρατηρεί ανώτατο στέλεχος της Trust & Custody Services Bank. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα πιθανόν να ανακάμψει προς τα 1,2800 δολάρια χάρη στην κάλυψη ανοικτών θέσεων.

Ανοδικά κινούνται και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street με αιχμή τον χρηματοοικονομικό κλάδο, παρά τις ανησυχίες για τον ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 1,46% και ο Nasdaq 1,31%.

ZENITH