Skip to main content

Κι όμως, λεφτά υπάρχουν και για τον Απρίλιο

Στην κυβέρνηση δεν δείχνουν να ανησυχούν για την κάλυψη των πιεστικών υποχρεώσεων του Απριλίου...

Μπορεί η ρευστότητα της χώρας να είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ωστόσο, όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και την προσπάθεια που γίνεται στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), αντιλαμβάνονται ότι η Αθήνα, όντως, δεν βιάζεται για να κλείσει τις εκρεμμότητες της. Κι αυτό γιατί, πράγματι, φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τις καλύψεις κι αυτού του μήνα, αν κι αυτό θα αρχίσει να αποδεικνύεται στην πράξη από την Μεγάλη Τετάρτη και μετά, οπότε και ξεκινούν οι υποχρεώσεις.

Ως γνωστόν, εκείνη τη μέρα πραγματοποιείται μια πολύ κρίσιμη έκδοση εντόκων γραμματίων, ύψους 1,4 δις ευρώ. Με τα λεφτά αυτά, στις 14 Απριλίου θα καλυφθούν παλαιότερες λήξεις, ύψους 700 εκατ ευρώ, που βρίσκονται σε ξένες τράπεζες και θα ρευστοποιηθούν. Δεδομένου ότι στην έκδοση του 1,4 δις, οι ελληνικές τράπεζες θα καλύψουν μόνο το μισό ποσό, ζητούμενο αποτελεί από πού θα βρεθούν τα άλλα 700 εκατ, που θα «πάνε» για τις ξένες τράπεζες. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, δεν δείχνουν να ανησυχούν.

Επίσης, τη Μεγάλη Πέμπτη, 9 Απριλίου, υπάρχει μια πληρωμή, ύψους 465 εκατ ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και το κονδύλι των 1,5 δις για τους μισθούς και τις συντάξεις του Απριλίου. Φαίνεται, όμως, ότι με κάποιο τρόπο, βασικά με το σκούπισμα των διαθεσίμων των φορέων του δημοσίου, κι αυτά τα λεφτά έχουν διασφαλισθεί.

ZENITH